Agris.cz - agrární portál

Včelaři: Pověst českého medu trpí kvůli nekvalitnímu dovozu

14. 2. 2007 | ČTK

Čeští včelaři jsou nespokojeni s kvalitou dováženého medu v obchodní síti. Podle jejich výzkumů splňuje kvalitativní normy jen každý šestý med dovážený do ČR ze světa, zatímco české medy prošly testy bez jediné výjimky. Lidé ale při nákupu nerozlišují zemi původu, a prodej nekvalitního medu tak vrhá špatné světlo na domácí včelaře. Navíc snižuje zájem lidí o med obecně, řekl dnes ČTK předseda Českého svazu včelařů Luděk Sojka. Zástupci svazu včelařů se o pomoc obrátili na stínového ministra zemědělství za ČSSD Michala Haška. Ten chce nechat prověřit, zda Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), využívají všechny možnosti jak postihnout dovoz nekvalitního zboží.

"Konkrétní výsledky bych rád viděl od veterinářů, nicméně čísla od včelařů hovoří o tom, že pokud je někde kvalita medu horší, pak u medů dovážených, a to zejména ze zemí mimo Evropskou unii," řekl ČTK Hašek, který vychází z kontroly Výzkumného ústavu včelařského z roku 2005. Ústav zkoumal med od malých českých producentů a medů z obchodní sítě. Z domácích medů uspělo 100 procent, ze 75 vzorků z obchodů splnilo kvalitativní normy jen 16 procent. "Jako řadový poslanec mám omezené možnosti. Nejdříve zjistím, zda inspekční orgány využívají všechny možnosti jak nekvalitní dovoz medu postihnout. Chtěl bych také celou záležitost projednat s ministrem zemědělství Gandalovičem," dodal Hašek.

Podle statistik včelařů se do ČR dováží nejvíce medu z Jižní Ameriky, především z Argentiny a Brazílie. Velkými vývozci medu jsou také Mexiko nebo Indie. "Dovoz je nákladný, a tak tyto medy nejsou zas tak moc levnější než domácí, lidé ale přesto dávají ceně přednost. Často nám pak volají, že je med plný vody nebo není zkrystalizovaný," řekl Sojka. Podle něj medy dovážené ze zemí mimo EU často obsahují také zbytky po antibiotikách proti včelímu moru, což je v ČR zakázáno.

Mluvčí SZPI Ivo Klemeš ČTK sdělil, že v obchodní sítí se vyskytují i nekvalitní medy domácí produkce. "Inspekce odebrala vloni přes sto vzorků medu, jakostním požadavkům nevyhověla zhruba polovina z nich. Vzorky jsme si vytypovávali podle zkušeností v minulých letech, byly mezi nimi i medy vyrobené v ČR nebo zemích EU," řekl Klemeš. Med je podle něj velmi sledovanou komoditou a inspekce za nezákonný prodej ukládá ve správním řízení až stotisícové pokuty.

Státní veterinární správa může na rozdíl od SZPI kontrolovat jen domácí výrobny medu a takzvaná místa určení, tedy sklady firem distribuující dovážený med. "Například v roce 2004 jsme vrátili přes Německo zpět do Číny více než deset tun nekvalitního medu. Firma pak med přestala dovážet úplně," řekl ČTK ředitel odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy v Brně Josef Velecký.

Počet včelařů v Česku v posledních letech neustále klesá. Vloni jich Český svaz včelařů registroval přes 48.000, asi o 30.000 méně než v roce 1990. Dalších asi 1200 včelařů funguje mimo svaz. Všichni dohromady chovají kolem půl milionu včelstev. V Čechách se vyprodukuje 9000 tun medu ročně, z toho 3000 tun se vyváží do zahraničí, nejčastěji do Německa. Průměrný Čech podle údajů svazu včelařů spotřebuje za rok kolem půl kilogramu medu. U vyspělých západních zemí jako Německo nebo Švýcarsko je to až třikrát tolik, dodal Sojka.


Zdroj: ČTK, 14. 2. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:34