Agris.cz - agrární portál

Unilever: V tatarské omáčce podle testů nebylo sklo

20. 2. 2007 | ČTK

V tatarské omáčce Hellmann's dodané na Slovensko nebylo sklo, ale vínan vápenatý, sdělila dnes ČTK společnost Unilever s odvoláním na informace z dnešních testů na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Vínan je podle firmy zdravotně neškodný. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) v pátek uvedla, že v omáčce nalezla skleněné úlomky, jejichž přítomnost potvrdily i opakované testy.

Vínan vápenatý je podle expertní komise Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO) běžnou a uznanou složkou potravin, uvedl dnes Unilever. Krystalky vinného kamene nijak neovlivňují kvalitu a bezpečnost potravin a mohou se ve výrobcích objevit v důsledku přítomnosti kyseliny vinné, která se v tatarských omáčkách používá jako regulátor kyselosti a k dochucení výrobku, dodala firma.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa ŠPVS Jozefa Bíreše by však i takovéto částečky mohly být pro spotřebitele nebezpečné, protože jsou ostré a tvrdé. "Pokud by spotřebitel takovýto výrobek zkonzumoval, je na místě ho varovat, protože je nebezpečný," řekl Bíreš.

Údajné skleněné úlomky našli kontroloři podle ŠVPS ve čtvrtlitrovém balení tatarské omáčky s datem spotřeby do 27. března. Potravinový dozor proto nařídil celoslovenskou kontrolu obchodní sítě a přikázal tuto šarži omáčky stáhnout z oběhu.


Zdroj: ČTK, 20. 2. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:23