Agris.cz - agrární portál

Stock: Omezování výroby cukru způsobuje nedostatek lihu v ČR

22. 2. 2007 | ČTK

Dramatické omezování výroby cukru v ČR podle pravidel EU má značné negativní dopady na výrobu potravinářského lihu. Podle největšího českého výrobce lihovin, Stocku Plzeň, je situace v zásobování lihem napjatá, smlouvy s dodavateli může firma uzavírat jen na krátkou dobu. Ceny jsou přitom výrazně vyšší, než za jaké jsme nakupovali v prosinci, řekl ČTK ředitel Stocku Martin Petrášek. "Především ve druhé polovině roku na ČR plně dopadnou důsledky evropské zemědělské politiky, která kvótami a finančními kompenzacemi tvrdě omezuje pěstování řepy a produkci cukru," dodal.

Již loni oznámila Eastern Sugar (ES), že uzavře tři cukrovary v ČR, což bude znamenat snížení národní kvóty na výrobu cukru ze 454.000 tun téměř o čtvrtinu. Asi o 22 procent se sníží produkce melasy, která je základní surovinou pro výrobu lihu. Nejnovější rozhodnutí ES prodat své cukrovarnické provozy pro výrobu bioplynu obavy z nedostatku melasy potvrzuje, uvedl Petrášek. Další snížení výroby lihu způsobí závazek ČR přidávat do pohonných hmot bioetanol. "Výrobce lihovin pravděpodobně evropská reforma cukerního pořádku postihne nejvíce," řekl ředitel. Cukrovary, které se rozhodnou omezit svoji produkci a vzdají se výrobní kvóty, dostanou finanční kompenzace od EU, která činí 730 eur (téměř 21.000 Kč) na tunu kvóty cukr, v případě ES přes dvě miliardy korun. Část z nich musí vyplatit dodavatelům cukrové řepy, kteří budou pobírat náhrady do roku 2010.

Loni se v ČR zvýšily ceny potravinářského lihu o 18 procent. "V závěru roku ho byl naprostý nedostatek," řekl Petrášek. Líh podražil v dalších zemích EU, ale ve střední Evropě bylo tempo růstu cen nejrychlejší. ČR se tak přiblížila Německu, Velké Británii, Itálii a Rakousku. V současné době se cena potravinářského lihu v ČR pohybuje mezi 19 až 20 korunami za litr, o jednu až 1,50 Kč méně než na západ od našich hranic. Ceny nadále rostou a podle Petráška se ČR velmi brzy dostanou na úroveň EU.

Stock Plzeň spotřebuje ročně osm milionů litrů jemného a velejemného potravinářského lihu, 90 procent tvoří líh vyráběný z melasy.


Zdroj: ČTK, 22. 2. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 05:11