Pardubický perník chce ochranu Unie
22. 2. 2007 | Mladá fronta Dnes
Italský sýr Mozzarella, řecký Feta, šampaňské nebo Parmská šunka. To všechno jsou výrobky, které chrání Evropská unie proti napodobování. V minulých dnech uspěly u Evropské komise také Štramberské uši. A časem by se k nim mohl přidat Pardubický perník. Sdružení pardubických perníkářů totiž podalo žádost, aby symbol krajského města přibyl na seznam Evropské komise. Nikdo v Česku ani v celé Unii by pak nesměl tuto specialitu napodobit a prodávat pod stejným jménem. „Pardubický perník může být dalším výrobkem, který bude Unie chránit. Jednání s Evropskou komisí už začala,“ řekla Markéta Schönbornová z Úřadu průmyslového vlastnictví, kde se žádosti za Českou republiku shromažďují.
Na chráněné značce by perníkaři vydělali
O takzvané chráněné zeměpisné označení požádalo sdružení pardubických výrobců perníku. „Kvůli žádosti jsme například spolupracovali s místním muzeem, abychom doložili, že tradice výroby perníku sahá v Pardubicích až do patnáctého století. Našeho perníku si velmi vážíme a myslíme si, že by si takovou ochranu zasloužil,“ řekl pardubický perníkář Josef Novotný.
Získání ochranné známky bývá také obchodní výhrou. Výrobci získají exkluzivitu a jejich výrobky nemůže nikdo napodobit. „I to byl samozřejmě také důvod, proč jsme žádost podali. Perník totiž tradičně vyrábějí i v sousedním Německu, i když má jinou recepteru i chuť. Byli bychom neradi, aby Pardubický perník vznikal třeba za hranicemi a ještě neměl tradiční chuť,“ uvedl Novotný.
Zatím však není jasné, kdy o osudu pardubického perníku Evropská komise rozhodne. „Nyní probíhají prvotní jednání. Jejich délku nelze odhadnout,“ řekla Schönbornová.
Původní receptura pardubického perníku se skládala z medu, mouky a pepře. A právě od pepře pochází název perník (původně peprník). Perníkové těsto je často vykrajováno do různých tvarů - vyrábějí se perníky kulaté, častým motivem je například perníkové srdce. Po upečení jsou pak perníky zdobeny barevnou cukrovou polevou nebo čokoládou.
Pardubický perník je v Česku nejznámější. Protože byl exportován na velké vzdálenosti, byl vyráběn tak, aby během dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí silnému podílu koření a také tvrdosti a suchosti.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 22. 2. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 12:38
