Zájem o biopotraviny z Jizerských pekáren výrazně vzrostl
26. 2. 2007 | ČTK
Jizerské pekárny zaznamenávají v posledních letech rostoucí zájem spotřebitelů o produkty s označením bio, které na trh dodávají od roku 2001. Přestože ale jejich prodej meziročně roste o 30 až 40 procent, na celkové produkci pekárny se zatím podílí jen nepatrně. ČTK to dnes řekl ředitel pekárny Roman Kozák. Podnik v současné době nabízí 12 výrobků s označením bio, a navíc směs na domácí pečení žitnopšeničného chleba.
Rostoucí zájem o biopotraviny potvrdily i průzkumy agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky. V loňském roce v Česku prodej biopotravin stoupl o více než polovinu a přesáhl 700 milionů korun. Rostoucí měrou ji ale pokrývá provoz, který podle odhadů přesahuje 60 procent spotřeby. Biopotraviny jsou proti běžným produktům dražší, protože vyžadují náročnější zpracování s velkým podílem ruční práce a také balení.
Jizerské pekárny podle Kozáka předpokládají, že produkce biopotravin dál poroste, nosným výrobním programem ale dál zůstanou tradiční chleba, rohlíky a housky. Ty představují zhruba 70 procent z více než 9000 tun pečiva, které podnik ročně dodá na trh. Zbytek tvoří sladké pečivo a cukrářské výrobky, biopotraviny a speciální potraviny pro bezlepkovou dietu, které v České Lípě vyrábějí jako jedni z mála v České republice.
Bezlepkové potraviny jsou určeny pro lidi, kteří nesnášejí lepek, což je směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Takoví lidé musejí po celý život dodržovat takzvanou bezlepkovou dietu. V České Lípě se na tuto produkci zaměřili už před 12 lety a nyní dodávají na trh zhruba 25 druhů pečiva od běžného chleba a bílého pečiva, přes koláče a zákusky. "Velmi oblíbené jsou předpečené chleby, které si klienti sami doma dopečou, a také směsi k domácí přípravě," řekl ČTK mluvčí firmy Petr Dušák.
Některé výrobky pro bezlepkovou dietu mohou zákazníci koupit v lékárnách nejen v Česku, ale také na Slovensku, podnik navíc stále rozšiřuje i vlastní síť prodejen Harmonie, které produkty českolipské pekárny nabízejí nejen v Libereckém kraji, ale i v sousedních regionech. "Máme jich 20, první jsme otevřeli také v německých Drážďanech, dodal Kozák. Bezlepkové produkty podle něj ale firma zasílá i poštou.
Jizerské pekárny vznikly v roce 1993 při privatizaci Severočeských pekáren a cukráren. Společnost, která zaměstnává zhruba 350 pracovníků, patří spolu s Pekárnou Liberec k největším svého druhu v Libereckém kraji. Firma v posledních letech hospodaří s obratem kolem 250 milionů korun.
Zdroj: ČTK, 26. 2. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:42
