Agris.cz - agrární portál

Sdružení kritizuje ministra Římana kvůli limitům těžby uhlí

1. 3. 2007 | ČTK

Členům občanského sdružení Kořeny se nelíbí vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS). Při úterní návštěvě dobývacího území Severočeských dolů (SD) připustil zrušení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí v Dolech Bílina v majetku SD. Je to porušení programového prohlášení vlády, která se zavázala, že limity chránící severočeské obce před postupem velkolomů zachová, informovala dnes ČTK Jana Doležalová ze sdružení.

"Pokud pan Říman není ochoten z jakýchkoli příčin respektovat prohlášení vlastní vlády, měl by ji co nejdříve opustit. Svým nezodpovědným jednáním může totiž legitimizovat i diskusi o dalších principech zakotvených v programu kabinetu," píše se v prohlášení sdružení Kořeny, jež má ČTK k dispozici. Říman by chtěl oddělit řešení problematiky limitů v SD od Mostecké uhelné (MUS). Zájem MUS o rozšíření lomu ČSA ohrožuje existenci dvou obcí, zatímco v Dolech Bílina se podle něj případné rozšíření těžby za limity osídlených území nedotkne.

Sdružení však poukazuje na skutečnost, že vedení SD už narazilo na odpor obyvatelů Lomu, k němuž by se měly Doly Bílina přiblížit na 800 metrů. Zastupitelé města vyzvali vládu k odepsání zásob hnědého uhlí za limity těžby. V souvislosti s přiblížením těžby se obávají zvýšených koncentrací prachu a hluku.

"Již dnes jsou zásahy do krajiny v důsledku těžby extrémní. Velkolom je zatím od Lomu vzdálen dva kilometry, přesto ho především v noci slyšíme. Je jasné, že snahy těžebních firem o prolomení limitů v poslední době sílí. Pokud se okamžitě jejich záměrům nepostavíme, budeme žít do smrti na hraně lomu v prachu a špíně, v horším případě se budeme kvůli uhlí znovu stěhovat," uvedla obyvatelka města Hana Nováková.

Usnesení o limitech těžby, jež schválila Pithartova vláda před 16 lety, Říman označil za právně nezávazné. "Tehdejší situace se od té současné diametrálně lišila. Těžební firmy byly státními podniky a vládní usnesení tak pro ně byla závazná. Jejich přeměnou na akciové společnosti se ale stalo usnesení kabinetu bezpředmětným," řekl v úterý ministr.

Pro soukromé osoby včetně SD a MUS usnesení o limitech skutečně není závazné. Musí s jím ovšem podle sdružení řídit orgány státní správy včetně obvodního báňského úřadu, žádost o povolení těžby by tak by povinen odmítnout.

SD mohou za územními ekologickými limity vytěžit až 120 milionů tun hnědého uhlí. Tato varianta počítá s přiblížením hrany lomu k městu Lom na Mostecku na 800 metrů, k nedaleké obci Mariánské Radčice až na 500 metrů. Závisí na konečné podobě územního plánu Ústeckého kraje, který se připravuje.

Těžit za limity chce i MUS. Jejich prolomení by ale znamenalo likvidaci obcí Horní Jiřetín a Černice v sousedství Litvínova, k městu by se hrana povrchového lomu přiblížila na 500 metrů. Proti rozšíření těžby se obyvatelé Litvínova vyjadřovali loni v prosinci i v referendu. K urnám jich však nedorazila potřebná nadpoloviční většina, výsledky lidového hlasování jsou tak neplatné.

Naopak v referendu v únoru 2005 drtivá většina ze 1430 oprávněných voličů Horního Jiřetína a Černic hlasovala za záchranu svých domovů. V té době však podle mluvčí MUS Liběny Novotné neznali nabídku firmy na odkoupení nemovitostí, zveřejnila ji loni v červnu. Tři čtvrtiny vlastníků nemovitostí v Horním Jiřetíně a Černicích na Mostecku projevily podle Novotné ochotu o vypořádání majetku jednat. Právě dohoda MUS s majiteli domů a pozemků je nutnou podmínkou případné těžby za limity.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:30