Srovnatelné podmínky českým potravinám
7. 3. 2007 | APIC-AK
Proč má spotřebitel kupovat české potraviny?
• Jsou kvalitnější
přísnější vyhlášky, kvalitní dozorové orgány, velké partie surovin z velkých farem, kvalifikovaná pracovní síla/
• Jsou čerstvější
např. mléčné výrobky v průměru o 48 hodin/
• Nejsou anonymní
dohledatelnost „od vidličky po stáj“/
Jak je to z dovozy potravin?
• V roce 2005 se dovezlo za 81,8 mld. Kč potravin a živých zvířatz toho za 10,6 mld. Kč masa a drobů /vývoz = 2,7 mld. Kč/
• Potravinářský průmysl snížil od vstupu do EU zaměstnanost o 7.000 osob, zemědělská prvovýroba o 20.000 osob
Co se stane, když zmizí domácí konkurence?
• Například to, že brambory mohou stát až 20 Kč/kg
Výstup profesionálních průzkumů trhu potravin:
• 58% oslovených spotřebitelů má chuť kupovat české potraviny
Politika Agrární komory:
• Provedeme průzkumy trhu všech hlavních potravinových komodit
• Oslovili jsme první české politiky a požádali o pomoc a podporu
• Oslovíme české spotřebitele a požádáme o podporu
• Začali jsme jednat s obchodními řetězci
• Budeme monitorovat kvalitu dovezených potravin v obchodních řetězcíchzáhada „perpetum mobile“ neexistujícího zbylého odpadního masa
• V případě potřeby přistoupíme k podobným akcím, k jakým čas od času přistupují zemědělci ve starých zemích EU
Ing. Jan Veleba
prezident AK ČR
Zdroj: APIC-AK, 7. 3. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 02:11
