Agris.cz - agrární portál

Srovnatelné podmínky českým potravinám

7. 3. 2007 | APIC-AK

Proč má spotřebitel kupovat české potraviny?

Jsou kvalitnější

přísnější vyhlášky, kvalitní dozorové orgány, velké partie surovin z velkých farem, kvalifikovaná pracovní síla/

Jsou čerstvější

např. mléčné výrobky v průměru o 48 hodin/

Nejsou anonymní

dohledatelnost „od vidličky po stáj“/

Jak je to z dovozy potravin?

• V roce 2005 se dovezlo za 81,8 mld. Kč potravin a živých zvířatz toho za 10,6 mld. Kč masa a drobů /vývoz = 2,7 mld. Kč/

• Potravinářský průmysl snížil od vstupu do EU zaměstnanost o 7.000 osob, zemědělská prvovýroba o 20.000 osob

Co se stane, když zmizí domácí konkurence?

• Například to, že brambory mohou stát až 20 Kč/kg

Výstup profesionálních průzkumů trhu potravin:

• 58% oslovených spotřebitelů má chuť kupovat české potraviny

Politika Agrární komory:

• Provedeme průzkumy trhu všech hlavních potravinových komodit

• Oslovili jsme první české politiky a požádali o pomoc a podporu

• Oslovíme české spotřebitele a požádáme o podporu

• Začali jsme jednat s obchodními řetězci

• Budeme monitorovat kvalitu dovezených potravin v obchodních řetězcíchzáhada „perpetum mobile“ neexistujícího zbylého odpadního masa

• V případě potřeby přistoupíme k podobným akcím, k jakým čas od času přistupují zemědělci ve starých zemích EU

Ing. Jan Veleba

prezident AK ČR


Zdroj: APIC-AK, 7. 3. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 03:06