Agris.cz - agrární portál

Kvalita a legislativa masných výrobků na Slovensku

20. 3. 2007 | vetweb.cz

Právní předpisy pro masné výrobky na Slovensku ke zlepšení kvality výrobků nepomohly.

Novodobý počátek potravinářské legislativy začal na Slovensku vydáním Zákona 152/1995 o potravinách, který byl postupně harmonizován novelami s legislativou EU. V současné době další připravovaná změna reaguje na tzv. hygienický balíček předpisů EU, které začaly platit od začátku r. 2006.

Vedle zákona jsou požadavky na potraviny stanoveny v Potravinovém kodexu SR, členěném do tří částí, jejichž závaznost je dána příslušnými výnosy MP SR. První a druhá část kodexu je ve většině případů harmonizovaná s předpisy EU, ale ve třetí části jsou požadavky na komodity postavené na specifickém národním principu. Ustanovení týkající se masných výrobků, tuků a olejů jsou obsažena v páté hlavě třetí části kodexu, která nabyla účinnosti 1. 7. 2002, tzn. pět a půl roku po nabytí účinnosti zákona (přestože se jedná o prováděcí předpis k tomuto zákonu). V tomto mezidobí, kdy už neplatily závazné normy a ještě neexistoval kodex, došlo ke zhoršení praxe v potravinářství. V kodexu se stal po vzoru Rakouska zásadním ukazatelem kvalitní masné bílkoviny v masných výrobcích procentní obsah tuku a vody, což však má význam jen tehdy, pokud se vyrábí z masa. Používají-li se jiné suroviny, pak tyto ukazatele o kvalitě výrobku nevypovídají. Již tehdy měl být stanoven požadavek na „čistou svalovou bílkovinu“ (podobně jako v Německu), ale nebyly k dispozici výsledky šetření ohledně tohoto parametru v masných výrobcích na Slovensku.

Výnos č. 1813/4/2003-100 z června 2003 stanovil povinnost označovat měkké masné výrobky třídami A, B a C. Výrobci většinou zařadili své výrobky do třídy „C“, ale spotřebitelé to ani nezaregistrovali. Nově byla tato hlava kodexu vydána výnosem č. 1895/2004-100, a to z obav o konkurenceschopnost v souvislosti s přistoupením k EU (obdoba české vyhlášky 264/2003 Sb., účinnost od 15. 10. 2005). V tomto kontextu je problémem, jak prokázat deklarovaný procentní podíl masa v masných výrobcích (co je maso?).

V souvislosti s uvedenými problémy je třeba:

- vypracovat nový předpis pro masné výrobky postavený na ukazateli čisté svalové bílkoviny s jasným zatříděním výrobků (včetně drůbežích) podle zavedeného názvu,

- pro vymezení potřebného ukazatele stanovit v rámci plánu státního dozoru odběr vzorků a vyšetření na příslušný ukazatel kvality,

- následně přísně uplatňovat úřední dozor podle nařízení 852/2004.


Zdroj: vetweb.cz, 20. 3. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 19:08