Agris.cz - agrární portál

Masný průmysl v budoucnosti

26. 4. 2007 | vetweb.cz

Kombinace technologických zlepšení spolu s novým zákonodárstvím vede evropský masný průmysl k investicím, které směřují ke vzniku nových řídících řešení. Konzervace potravin, hygienické metody a vybavení závodů novými technologiemi včetně robotizace, jsou považovány za důležité složky pro masný průmysl budoucnosti. Potravinářský průmysl, který se zabývá produkcí masa a výrobou hotových jídel se bude v budoucnosti kontrolovat takovým způsobem, aby byly veškeré potraviny vysledovatelné z „farmy na vidličku“. Toto hledisko je podpořeno rozvojem potravinářské vědy, růstem v požadavků na funkční potraviny a nárůstem zlepšení v oblasti masného průmyslu.

Masný průmysl budoucnosti bude využívat nano- a biotechnologie, nové konzervační techniky, robotizaci, hygienu a bude zvyšovat bezpečnost potravin. Potravinářské podniky budou také používat nové technologie k výrobě funkčních potravin, které jsou nezbytné k vytvoření pozitivních předpokladů pro zdraví zákazníků.

Některé z nanotechnologických možností v potravinářství jsou:

- Výroba potravin, které mohou přizpůsobit svou barvu, příchuť a vůni a výživový obsah tomu, že se vyhoví chuti spotřebitelů a jejich zdravotním požadavkům.

- Filtry, které mohou vyloučit nebo nechat projít pouze určité molekuly založené na jejich tvaru. Vytvářejí se tak možnosti k odstranění toxinů a k úpravě chuti.

- Balení, které významně působí na vyráběné potraviny, aby se snadno nekazily.

Výroba potravin je úzce propojena s vyhledáváním a monitorováním patogenních mikroorganismů jako jsou bakterie, houby a kvasinky. Ke zjednodušení těchto rutinních způsobů mohou být použity prostředky založených na rozpoznání DNA. Provádí se spolehlivá měření, které během několika minut vede k miniaturizaci a automatizaci.

Způsoby, které slouží pro praktické vyhledávání bakterií zahrnuje tento proces:

- Univerzální separace a koncentrace se zaměřením na cílové patogeny.

- Schopnost vícenásobné detekce patogenů.

- Automatická a vysoce účinná kontrola.

- Schopnost testování přítomnosti kvasinek ve sledovaných potravinách.

Existuje široká oblast technologií vhodných k dekontaminaci masa, z nichž se některé způsoby ukazují účinnější než jiné. Mezi tyto techniky patří extrémně vysoký tlak, mikrovlnné záření, rádiové záření, působení elektrických polí, sušení za teplot pod bodem mrazu a sušením za vakua, ultrazvukem, ozářením, působením UV záření a enzymů a biokonzervací. Do praxe jsou již uváděny technologie využívající vakuum a uplatnění ultrazvuku. Většina z těchto procesů bude v budoucnosti použita v podnicích masného průmyslu.


Zdroj: vetweb.cz, 26. 4. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 17:17