Agris.cz - agrární portál

Výrobky Olomouckého kraje 2007 těsně před vyhlášením

17. 5. 2007 | Agris

Agrární komora Olomouckého kraje vyhlásila, pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje RNDr. Ivana Kosatíka, 2. ročník soutěže na podporu regionálních výrobků „Výrobek Olomouckého kraje“ s právem označení výrobku z odvětví zemědělství a potravinářství „Výrobek OK 2007“. Ocenění udělí předseda představenstva Agrární komory Olomouckého kraje Ing. Josef Hlavinka na základě návrhu hodnotitelské komise. V letošním druhém ročníku proběhlo přijímání přihlášek v termínu od 1. dubna do 5. května 2007.

Šestnáctičlenná komise intenzivně hodnotila dne 10. května 2007. http://www.kis-olomoucky.cz/?path=m1|mt115|mo3595

AGRÁRNÍ KOMORA OLOMOUCKÉHO KRAJE je sdružením právnických a fyzických osob z odvětví zemědělství, lesnictví a potravinářství.Cílem její činnosti je především podpora podnikatelských aktivit v zemědělství, potravinářství a lesnictví, prosazování a ochrana zájmů, zajišťování potřeb svých členů.

Hodnotitelská komise hodnotila vše, od obalu výrobku po jeho chuť, vzhled, kvalitu, složení, originalitu a navrhla předsedovi představenstva Agrární komory Olomouckého kraje k udělení 14 „TOP výrobků OK 2007“ a 49 „Výrobek OK 2007“. ze 78 přihlášených výrobků, od 35 potravinářských firem. Konkurence to byla opravdu velká.

Předání ocenění TOP Výrobek OK 2007 za Olomoucký kraj náměstkyně hejtmana paní MUDr. Jitka Chalánková, za Agrární komoru ČR president Ing. Jan Veleba a za Agrární komoru Olomouckého kaje předseda představenstva Ing. Josef Hlavinka. Předání se rovněž zúčastní ministr zemědělství Mgr. Petr Gandalovič.

1. Kategorie „mlýnské a pekařské výrobky“

- PRO-BIO, obch.spol. s r.o.

za výrobek

BIOLINIE Pohankový dezert

Pohankový dezert je ideální jako rychlá a výživná snídaně – pohankové kaše. Můžete z něj zapékáním připravit také ovocný pohankový nákyp či pohankový dezert. Výborná chuť, jednoduchá příprava. Doba přípravy kaše: 10 minut.

Společnost vznikla v létě roku 1992 se statutem obchodní společnost s ručením omezeným. Část názvu přebrala od Svazu producentů a zpracovatelů biopotravin se sídlem v Šumperku. PRO-BIO sídlí ve Staré Městě pod Sněžníkem, v nádherném kraji masívu Kralického Sněžníku.Ze skrovných počátků vznikla firma zaměstnávající dnes 65 lidí. PRO-BIO se zabývá především výkupem a zpracováním bioproduktů rostlinného původu.

- Mader a synové, s.r.o., Přerov

za výrobek

Chléb Vašek 750 g

Přerovská pekárna má ve svém sortimentu 141 výrobků. Jejich výrobek Koláček svatební s tvarohovou náplní je Výrobkem OK 2005.

- Selská pekárna s.r.o., Supíkovice, provoz v Jeseníku

za výrobek

Žitný chléb

Úspěšná firma jejíž výrobky mají ocenění KlasA a Chléb kmínový kulatý je Výrobkem OK 2005.

- Střední odborné učiliště potravinářské, Jeseník, U Jatek 8

za výrobek

Jesenický rohlíček

Výrobek, který si získal největší oblibu u komise, dosáhl nejvyššího bodového hodnocení.

2. Kategorie - „lahůdky, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky“

- Solné mlýny, a.s. Olomouc

za výrobek

Jedlá sůl kamenná s jodem a fluorem

Solné mlýny v Olomouci jsou již více jak 80 let předním českým zpracovatelem kvalitní soli se širokou nabídkou solných výrobků.Jejich výrobek Solící směs MARY je Výrobkem OK 2005.

- TRUMF INTERNATIONAL s.r.o.

za výrobek

Grilovací koření

Firma TRUMF International s.r.o. byla založena v roce 1992, a svým zaměřením navázala na šedesátiletou rodinnou tradici v masné a uzenářské výrobě. Rodinné vazby sahají až do roku 1933. Firma TRUMF International s.r.o. vyrábí a dodává pod značkou TRUMF kořenící směsi, šunkové nástřiky, přípravky pro výrobu uzených mas, celý sortiment koření a přísad pro masnou výrobu a konzervárny; emulze koření pro hořčice, kečupy, pomazánky, zeleninové saláty a okurky.

Jejich výrobek Paprika mletá sladká - kalocsa je Výrobkem OK 2005.

- Zemědělské družstvo Vícov, 798 03 Plumlov

za výrobek

Lešanská tlačenka

Výrobek je i nositelem KlasA.

- Váhala & spol. s r.o. , Hustopeče nad Bečvou

za výrobek

Váhalova slanina

Současný výrobní program firmy Váhala a spol. s r.o. obsahuje více než 100 druhů masných a lahůdkářských výrobků a je neustále obohacován o speciality, které jsou novinkou na českém trhu.

Založení firmy bylo v roce 1933 panem Robertem Váhalou sen., kterému se podnik vrátil v roce 1991.Jejich výrobek Pražská výběrová šunka od Váhalů je Výrobkem OK 2005.

- OLMA, a. s.

za výrobek

FLIRT - mléčný dezert se šlehačkou

OLMA, a.s. je ryze českou společností, jejímž majoritním vlastníkem je Milkagro, a.s. Olomouc - sdružení prvovýrobců a dodavatelů mléka.Hlavní činnost: Zpracování syrového kravského mléka, výroba mléčných výrobků a obchodní činnost. Jejich výrobek Smetanový jogurt Pierot - kokos - ananas je Výrobkem OK 2005.

3. Kategorie - „nápoje: alkoholické a nealkoholické; cukrovinky“

- Cukrovar Vrbátky a.s.

za výrobek

Přírodní cukr

Cukrovar Vrbátky byl založen v roce 1870 jako první rolnický akciový cukrovar na Moravě a v této podobě existoval do roku 1948, kdy byl znárodněn a stal se součástí státní společnosti, která sdružovala cukrovary jižní a střední Moravy. Od 1. května 1992 je Cukrovar Vrbátky samostatnou akciovou společností.

Cukrovar Vrbátky je situován v oblasti Hané mezi městy Prostějov a Olomouc. Tato oblast má nejlepší podmínky pro pěstování cukrové řepy na Moravě. Cukrovka se v této oblasti pěstuje více jak sto let a je součástí tradičního osevního postupu. V současné době cukrovar zpracovává přibližně 200 000 tun cukrovky za kampaň a vyrábí 30 000 tun krystalového cukru.

Jejich výrobek Cukr kostky 1 kg je Výrobkem OK 2005.

- MARILA Balírny a.s., provozovna Ondrášov, Moravský Beroun

za výrobek

Ondrášovka štíhlá citron

Tradiční minerální voda z tradiční oblasti ve výjimečné kvalitě a bez kalorií.

- Pivovar Zubr, a.s. Přerov

za výrobek

Světlé výčepní pivo ZUBR Gold

Doporučujeme k návštěvě stánek v Pavilonu A.

Pivo zlatavé barvy s hustou pěnou se střední až vyšší zaokrouhlenou plností a silnějším, dobrým řízem. Charakteristická je střední příjemná hořkost s harmonickým charakterem a jemným dozníváním.

Tento výrobek je nositelem rovněž Výrobkem OK 2005. Potvrdil své kvality.

- Pivovar Litovel, a.s.

za výrobek

Světlý ležák Litovel Premium

Vyjímečný zážitek konzumenta je dán harmonickým složením sladového extraktu, aromatických chmelových odrůd tuzemské provenience a obsahem oxidu uhličitého. Znalce kvalitních piv jistě potěší výborná pěnivost a silný říz. Tento druh piva je dobře znám v tuzemsku i v zahraničí.

Obsah alkoholu: max. 5,3% obj. Trvanlivost: dle druhu obalu 60 - 300 dní.

- Palírna u Zeleného stromu Starorežná Prostějov, a.s.

za výrobek

Starozlatá medová 20 %

Historie výroby lihovin, na kterou činnost společnosti navazuje, sahá až do 16. století, kdy roku 1518 bylo uděleno pánem Vilémem z Pernštejna právo vyráběti slad, vařiti pivo a páliti „kořalku“ domu U Zeleného stromu nacházejícím se na náměstí města Prostějova. Tento dům překonal celá staletí a výroba kořalek nebyla přerušena ani válkami, ani velkými požáry, které město Prostějov postihly. Kořalky se zpočátku vyráběly pálením zkaženého piva a vína, až do 17. století.

V roce 1992 byl provoz privatizován a to přímým prodejem komanditní společnosti Starorežná Prostějov, která dále pokračuje ve staleté tradici výroby lihovin. Firma srdečně zve do Palírny u Zeleného stromu na exkurzi spojenou s ochutnávkou produktů.

Jejich výrobky Missi Walnut 17 % likér a Griotte 25 % jsou Výrobky OK 2005.


Zdroj: Agris, 17. 5. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 23:06