Hořické trubičky získaly evropskou ochrannou známku
21. 5. 2007 | ČTK
Hořické trubičky se staly sedmým českým výrobkem, kterému Evropská unie udělila ochrannou známku původu. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Evropské komise. Typickou místní pochoutku tak budou moci v rámci EU nadále péct pouze místní výrobci z Hořic na Jičínsku.
Během uplynulých šesti měsíců proti evropské registraci hořických trubiček neměl nikdo námitky, oficiální udělení známky během následujících dvou až třech měsíců je tedy pouze formalitou.
Systém označování tradičních výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. Od té doby do evropského seznamu přibylo sedm výrobků z Česka.
První tři registrace ČR získala už ve chvíli, kdy do Evropské unie vstoupila. Zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k EU. Během uplynulých měsíců pak registrační proceduru úspěšně dokončily další tři české výrobky - štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel.
Během letošního roku EK rozhodne také o tom, zda ochrannou známku udělí mariánskolázeňským oplatkám, pardubickému perníku, nošovickému kysanému zelí nebo třeba třeboňskému kaprovi.
Zdroj: ČTK, 21. 5. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 04:48
