Agris.cz - agrární portál

Hygienici budou na jižní Moravě kontrolovat sklípky

4. 6. 2007 | ČTK

Při kontrolách zařízení společného stravování se v letošní letní sezoně hygienici zaměří na jižní Moravě na vinařské sklípky na Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku. Stále častěji jsou otevírány nejen v době vinobraní a různých oslav spojených s koštem vína, ale také jako běžné restaurace. Bude jim proto věnována zvýšená pozornost, řekla dnes ČTK Jana Laštovičková z brněnské krajské hygienické stanice.

Do oblasti mezi Brnem, Znojmem, Břeclaví a Uherským Hradištěm už dávno nemíří milovníci vína jen v době oslav sklizně hroznů. Region je protkán Moravskými vinařskými stezkami. Vznikají již bezmála 11 let a tvoří je asi 1200 kilometrů cyklotras. Téměř v každé vesnici může turista v některém ze sklípků nejen koštovat víno, ale při svém putování krajem vinohradů se také občerstvit.

Pracovníci hygienických stanic dělají v létě již tradičně namátkové kontroly sezonních stravovacích zařízení. Kontrolují zdravotní bezpečnost podávaných pokrmů i jednotlivé provozy.

"Kontrola bude zaměřena na epidemiologicky závažné komodity potravin a pokrmů - například zmrzliny, lahůdky, saláty, různé šťávy nebo grilované masné výrobky," uvedla Laštovičková.

Kromě sklípků je největší množství sezonních občerstvení, bister a cukráren v okolí nádrží Nové Mlýny na Břeclavsku, u Vranovské přehrady na Znojemsku a také u nádrže Lučina na Hodonínsku, které patří k vyhledávaným turistickým lokalitám.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:14