Agris.cz - agrární portál

Návštěvníci prachatické přehlídky ochutnají desítky vín a sýrů

5. 6. 2007 | ČTK

Při čtvrtém ročníku národní přehlídky sýrů a vín, která se bude konat od pátku do soboty v Prachaticích, mohou návštěvníci ochutnat přes 80 druhů vín a 60 vzorků sýrů od výrobců z celé republiky. Letošní novinkou je kuchyňské studio vedené šéfkuchařem Petrem Stupkou, který předvede i netradiční úpravy sýrů a pomůže laikům najít ideální chuťové kombinace mezi víny a sýry.

Akce, která svým zaměřením u nás nemá obdoby, chce propagovat kvalitní sýry a vína tuzemské produkce. Představí 23 vinných sklepů většinou z Moravy a devět výrobců sýra. Je zaměřena nejen na odborníky, ale na všechny labužníky a milovníky gastronomie. "Hlavním úkolem je výchova a osvěta v oblasti vinařské a stravovací kultury. Jde o to se trochu zklidnit a soustředit se na kvalitu a výjimečnost jednotlivých výrobků," řekl ČTK ředitel a hlavní organizátor přehlídky Michal Kočan.

Odborníci laikům poradí, jak víno a sýr co nejlépe zkombinovat a dospět k takzvané chuťové paměti, která obohatí jejich požitek. "Sýr má nekonečné množství variant, jak jej lze upravit a kombinovat například se zeleninou, kořením, semeny, oleji či octy. Máme připravené různé pochoutky, ale samozřejmě se budeme přizpůsobovat náladě návštěvníků a trefovat se jim do chuti. Jsme například velmi zvědaví, jak budou reagovat na horký raclett," uvedl kuchař Petr Stupka.

Víno a sýry zaplní radniční sál, sklepy, arkády a další historické prostory včetně náměstí. Součástí je odborný a doprovodný program, například vedoucí oddělení pro víno ministerstva zemědělství Antonín Králíček promluví o legislativě vinohradnictví a vinařství a možnostech získání podpor, vinař a básník Ctirad Králík přednese své básně o víně a vinohradech a lidé uvidí rovněž ukázky správného servírování. Uskuteční se také tradiční aukce archivních vín, jejíž výtěžek tentokrát podpoří činnost Střední vinařské školy ve Valticích.

Na náměstí budou lidé moci ochutnat ještě ovocné pálenky a dámské likéry. "Většina z nich dostala ocenění Národní známka kvality KLASA," upozornil Kočan. Vstupné 300 korun zahrnuje 40 degustačních bločků, sklenku a katalog přehlídky. Podrobný program najdou zájemci na adrese www.syryrybyavino.cz.


Zdroj: ČTK, 5. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 10:23