Agris.cz - agrární portál

Ovoce zdarma se ve školách v EU zřejmě jen tak neobjeví

7. 6. 2007 | ČTK

Ovoce zdarma se ve školách v Evropské unii zřejmě jen tak neobjeví. Evropská komise sice nedávno navrhla, aby se tak stalo již začátkem příštího roku, ale v současnosti panují určité nejasnosti mezi jednotlivými členskými státy EU a komisí. Podle zdroje ČTK není vůbec jasné, zda bude "ovoce zdarma" součástí připravované reformy trhu s ovocem, jak navrhuje Brusel, či nikoliv. Pokud by se příslušná legislativa připravovala zvlášť, nastal by zřejmě časový posun. Nejasnosti navíc zůstávají i u nákladů, které by bylo na zavedení ovoce zdarma ve školách třeba vynaložit. Například v Británii je podobná praxe sice zvykem již v současnosti, ale sami Britové upozorňují, že s celou akcí jsou spojeny nemalé problémy.

Příliš nadšení z návrhu zatím údajně nejeví ani Češi, kteří by raději než zavádění "bezplatného" ovoce, viděli patřičnou osvětu, která by děti motivovala ke zdravějšímu stravování. Podle nich navíc na přípravu návrhu dosud bylo málo času. Dále se tak o něm bude jednat a celý problém se dostane i na zasedání ministrů zemědělství, které se uskuteční v pondělí v Lucemburku.

Evropská komise si od svého návrhu slibuje úbytek dětských "tlouštíků" v EU. Každým rokem v EU přibývá asi 400.000 dětí, které bojují s nadváhou. Celkem jich jsou již více než tři miliony a další miliony školáků mají nadváhu.

Bruselu je vzorem Velká Británie, kde tažení proti nezdravým potravinám ve školních jídelnách začalo již před delší dobou. Zapojil se do něj i "televizní kuchař" a jedna z největších britských celebrit Jamie Oliver, který připravil televizní seriál o tom, co se dá uvařit zdravého s minimální částkou, jež je na na školní obědy vyčleněna. Britská vláda poté dotaci na školní stravu zvýšila, ale určila, že nové prostředky se smějí utrácet jen za ovoce, zeleninu a ryby. Kromě toho ministr nařídil, aby ze stolů zmizely slánky a láhve s kečupem a majonézou. Tyto přísady smějí nyní děti dostat jen v sáčcích s jednou porcí. Podobně by mohly časem vypadat všechny školní jídelny v celé Evropské unii. Michal Půr vju


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:58