Agris.cz - agrární portál

Řetězce vydírají cukrovary

12. 6. 2007 | Haló noviny

Cukrovarníci si stěžují na postup některých obchodních řetězců.

Podle informací televize Prima obchody prodávají cukr za nižší než nákupní cenu a ztrátu pak chtějí pod pohrůžkou přerušení spolupráce uhradit po výrobci. Agrární komora tvrdí, že jde o další případ diskriminace výrobců obchodními řetězci. Obchodníci to ale odmítají.

Případ začalo prověřovat ministerstvo financí (MF). Cukrovary se proti řetězcům otevřeně bojí vystoupit, aby to jejich situaci ještě nezhoršilo. Obchodníci ztrátu svádí na akční ceny. Pokud akční cena trvá tři čtvrtě roku nebo rok, tak je to samozřejmě něco divného, řekl jeden z cukrovarníků. Oslovení obchodníci tuto praxi odmítají. Prodávat zboží bez zisku nedává příliš smysl, řekl mluvčí Aholdu ČR Libor Kytýr. V naší společnosti to, co je s partnerem vyjednáno, bude také dodrženo. Neexistují žádná dojednávání, uvedl mluvčí Kauflandu ČR Michael Šperl.

Agrární komora chce, aby stát proti řetězcům tvrdě zasáhl. My jsme to předali ministerstvu financí a požádali jsme o kontrolu, řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Finanční ředitelství šetří, zda nemohlo dojít ke zneužití hospodářského postavení na trhu, potvrdil mluvčí MF Ondřej Jakob.

Agrární komora chystá bez souvislosti s touto kauzou na druhou polovinu června protest proti rostoucímu dovozu potravin blokádou dvou obchodních řetězců, které mají na pultech nejméně českých potravin. Komora už prý tři adepty blokády vybrala, jejich jména ale zatím tají.


Zdroj: Haló noviny, 12. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:10