Agris.cz - agrární portál

Nutriční hodnota zbytků po výrobě biopaliva z řepky

21. 6. 2007 | ÚZPI

Ve světě je zřejmá tendence využívat obnovitelné zdroje energie a v souvislosti s tím roste poptávka po obilovinách a olejninách používaných buď k extrakci nafty, nebo k přeměně sacharidů přímo na tepelnou energii nebo k výrobě etanolu, butanolu a dalších produktů, které mohu být použity k náhradě fosilních paliv jako biopaliva.

Přibližně 80 % biopaliv v EU je vyráběno z řepky. Po zpracování řepky na biopaliva zůstává velké množství zbytků, bohatých na protein, které mohou být využity jako krmivo pro zvířata. Zatím existuje málo informací o nutriční hodnotě a užití těchto surovin jako krmiva pro drůbež.

Cílem studie z Iránu bylo získat základní údaje o krmné kvalitě řepkových zbytků po extrakci oleje při výrobě biopaliva. Výsledky pokusů dokazují, že tyto zbytky mohou mít lepší nutriční hodnotu než běžný řepkový šrot a mohou být užity jako krmná složka v krmivech pro drůbež. Dále bylo zjištěno, že přídavek exogenních enzymů může zlepšit nutriční kvalitu suroviny; významné jsou enzymy, které rozkládají pektiny, arabinany a arabinogalaktany, které jsou hlavní složkou neškrobnatých polysacharidů.


Zdroj: ÚZPI, 21. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:25