Agris.cz - agrární portál

SOCR: Kvůli zálohám na PET lahve by zanikly malé obchody

26. 6. 2007 | ČTK

Zavedení záloh na plastové PET lahve a plechovky, o kterém uvažuje ministerstvo životního prostředí, by způsobilo zánik mnoha malých obchodů. Tvrdí to Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR), podle kterého by zálohy na umělohmotné láhve zkomplikovaly život i spotřebitelům. Se zálohami na PET lahve a plechovky nesouhlasí ani potravinářské firmy, které argumentují tím, že kvůli jejich zavedení by musely investovat miliardy korun, což by se promítlo ve vyšších cenách nápojů.

"Malé obchody na vesnicích a menších městech by po zavedení záloh také na obaly k nápojům, které se znovu neplní, měly rázem jako hlavní činnost nikoliv prodej potravin, ale sbírání odpadu," řekla dnes ČTK mluvčí SOCR Irena Vlčková, podle které by menší provozovny kvůli tomu zanikly, protože nemají k dispozici prostory pro manipulaci s prázdnými PET lahvemi. "Nemají ani finanční prostředky na pořízení čtecího zařízení na identifikaci zálohované PET lahve, drtící stroj či případně vratný automat, který stojí půl milionu korun," upozornila Vlčková.

Pro obchodníky by zavedení záloh na PET lahve kromě vyšších investičních a provozních nákladů znamenalo podle Vlčkové také další administrativu. "Obchodník potřebuje kapitál pro nákup výrobků a ne jej mít umrtvený v zálohách samotných. Pro spotřebitele vznikne nová povinnost nepohodlné manipulace s obaleným vzduchem a mimo jiné dojde k nezanedbatelnému navýšení cen nápojů," podotkla Vlčková, podle které by skladování vrácených PET lahví v obchodech navíc zvýšilo riziko kontaminace potravin například plísněmi.

Nynější systém třídění a recyklace odpadů se podle potravinářů i obchodníků osvědčil. Česká republika je podle Potravinářské komory hodnocena ve sběru tříděného odpadu jako jedna z nejúspěšnějších zemí EU a jako druhá nejlepší v recyklaci plastů. Ke stejnému efektu, jaký mohou přinést zálohy na PET lahve, by prý stačil zlomek investic, pokud by se věnoval na další osvětu.

"Obrovské investice, které se vložily do zavedení systému recyklace, který dnes v ČR velmi dobře funguje, by (po zavedení záloh na PET lahve) vyletěly do povětří. Nový systém by přinesl zhroucení celého systému odděleného sběru odpadů a nakládání s nimi," řekla Vlčková.

Podle poradce MŽP Daniela Vondrouše však lze systémem záloh zvýšit recyklaci jednorázových plastových lahví až na 96 procent, zatímco ČR loni dosáhla 48 procent. Náklady na zavedení záloh nejsou pro Česko spočteny, protože nebyl představen konkrétní systém, podotkl s tím, že ve světě se pohybují mezi 0,1 až dvěma procenty z ceny nápojů.

Jelikož se vrácené lahve z obchodů odvezou k recyklaci, výrobcům to podle Vondrouše investiční náklady nezpůsobí. Ty mohou přijít až s tím, že nápojáři začnou postupem času částečně nahrazovat jednorázové obaly opakovaně použitelnými, v což MŽP doufá. K problémům s hygienou Vondrouš podotýká, že v jiných zemích, kde zálohy na jednorázové obaly zavedly, rovněž nevznikají.

Ministerstvo životního prostředí uvažuje o tom, že by se plánované rozšíření systému záloh vztahovalo nejen na umělohmotné lahve, ale i na nápojové plechovky. Návrh novely zákona o obalech, která zálohy na PET lahve i plechovky umožní, chce ministerstvo vypracovat do konce letošního roku.


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:46