Agris.cz - agrární portál

Zpracovatelé:Ptačí chřipka se v zájmu o drůbeží zatím neprojevila

29. 6. 2007 | ČTK

Zpracovatelé ani obchodníci zatím nezaznamenali, že by se výskyt ptačí chřipky v tuzemsku projevil v poptávce po drůbežím mase. Spotřebitelé se podle nich nemusí obávat, protože chov i zpracování je pod přísnými pravidly a veterinárním dozorem, aby se na pulty nedostalo nic závadného. Vyplývá to z vyjádření firem, které ČTK oslovila.

V Česku se od minulé středy potvrdil nebezpečný virus ptačí chřipky ve dvou chovech drůbeže na Orlickoústecku. Nemoc se navíc objevila i u mrtvé labutě v okolí Lednice. Zda jde i v tomto případě o virus H5N1, není zatím známo.

Zprávy o návratu nákazy do Česka po zhruba roční pauze se podle generálního ředitele společnosti Xaverov Zdeňka Štěpánka neprojevily v poklesu prodeje drůbežího ani v tlaku na jeho zlevnění.

Dopady na poptávku nezaznamenal podle mluvčí Jany Kindlové ani Agropol Group. "Doufáme v to, že spotřebitelé jsou už docela dobře informováni od minulého roku. V podstatě je to choroba zvířecí a pro lidi to riziko je mizivé," uvedla s tím, že opatření ve zpracovatelských závodech jsou velmi přísná.

Také obchodníci tvrdí, že poptávku po drůbežím mase zprávy o ohniscích ptačí chřipky neovlivnily. "Zatím jsme pokles zájmu o drůbeží maso nezaznamenali. Zákazníci o něj projevují stále vysoký zájem a události posledních dní prodej neovlivnily," řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Obchody Tesco podle Matouškové prodávají pouze maso od prověřených dodavatelů, jejichž chovy jsou pod kontrolou veterinární správy. "Chovy jsou maximálně bezpečné, což dokládají i prohlášení od veterinární správy, kterými tito dodavatelé disponují a která nám nyní předložili. I my sami s veterinární správou spolupracujeme a situaci intenzivně sledujeme," uvedla Matoušková.

Podle některých odborníků jsou čeští spotřebitelé hodně zatížení na ceny a drůbeží má výhodu v tom, že je nejlevnějším druhem masa na trhu. O jeho popularitě svědčí to, že spotřeba se od roku 1989 zdvojnásobila na loňských zhruba 26 kilogramů na osobu ročně, což je v rámci EU nadprůměr.

Ze statistik plyne, že hrozba ptačí chřipky loni oblibě drůbežího neublížila. Spotřeba podle odhadů nakonec zůstala na úrovni předchozího roku. Zpracovatelé i chovatelé si spíš než na nezájem domácích zákazníků stěžovali na příliv levných přebytků drůbežího z jiných evropských zemí, kde poptávka po výskytu ptačí chřipky propadla výrazně.

Loni se v Česku vyprodukovalo 306.000 tun drůbežího masa v živé hmotnosti. Ročně se odchová a skončí na porážce kolem 150 milionů kusů drůbeže.

První případ ptačí chřipky se v ČR objevil v březnu 2006, poté bylo zaznamenáno dalších 13 výskytů. Vždy šlo o volně žijící ptáky - labutě. Nyní se poprvé nákaza dostala do chovů.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 19:59