Agris.cz - agrární portál

HN: Na Olomoucku rostou méně kvalitní stromky, může za to CE Wood

10. 7. 2007 | ČTK

Na Olomoucku podle dnešních Hospodářských novin roste téměř čtvrt milionu čerstvě vysazených stromů, které mohou podle expertů už za pár desítek let shnít. Může za to jedna z největších dřevařských firem v Česku - společnost CE Wood. Ta prodávala pod označením kvalitních stromů méně kvalitní sazenice, píše deník.

V Česku jde přitom podle HN o vůbec první potrestanou 'chybu' svého druhu. Česká inspekce životního prostředí za to firmě dala pokutu 150.000 korun. Na další podobně velký případ inspektoři podle deníku zatím nepřišli.

"Firma označovala sazenice písmeny A nebo B, tedy jako sazenice vypěstované ze semen z nadprůměrných porostů. Tomu tak ale nebylo, což kupující u tříletého stromu jinak nepozná. Negativa se projeví za 50 až 100 let, třeba větší k náchylností k hnilobě," řekl HN Bohuslav Víša z olomoucké pobočky ČIŽP.

Většinu z těchto stromů koupily Lesy České republiky za plnou cenu. Šlo o buky, duby, jasany, ale i dražší jedle. Průměrná cena jednoho malého stromku je kolem pěti korun. Celkem tak za 230.000 malých stromků zaplatily Lesy ČR spolu s desítkami drobných majitelů lesů přes milion korun. Společnost CE Wood se hájí tím, že šlo o náhodnou chybu, která je již odstraněná.

Kontroly odhalily nekvalitní stromy jen na Olomoucku, v dalších krajích inspekce s kontrolami teprve začíná, píšou dnešní Hospodářské nov


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 10:49