EP chce přísnější pravidla pro přídatné látky v potravinách
11. 7. 2007 | ČTK
Všechny přídatné látky, které se v EU používají při výrobě potravin, budou muset projít novým testem a získat potvrzení, že jsou zcela zdravotně nezávadné. Tento postup doporučil na dnešním štrasburském zasedání Evropský parlament. Má se týkat více než třech stovek druhů sladidel, barviv, konzervačních látek nebo balicích plynů, tedy takzvaných "éček", jak se podle mezinárodních číselných kódů začínajících písmenem E těmto látkám přezdívá.
O návrhu parlamentu by měly zřejmě na podzim debatovat členské státy. Pokud ho schválí, mohl by vejít v platnost příští rok.
Europoslanci dnes odhlasovali celkem čtyři zprávy, které se podmínek pro autorizaci a používání přídatných látek týkají. Stanovují v nich přesné podmínky, které musejí dané látky splnit, aby se mohly pro výrobu potravin používat, a navíc požadují, aby všechna rozhodnutí o jejich přístupu na trh byla veřejná.
Žádná aditiva v potravinách včetně antioxidantů a emulgátorů nesmějí být škodlivá pro zdraví ani pro životní prostředí, a výrobci je navíc mohou používat jen v případě, kdy je to z hlediska technologie nezbytné. Současně se zkoumáním nových přídatných látek se nově budou testovat i látky, které už jsou v současnosti v unii povoleny. Výsledkem má být seznam povolených nezávadných aditiv a všechny chemikálie, které na něm nebudou figurovat, budou v EU automaticky zakázány.
I nadále má podle parlamentu platit zákaz používání barviv a sladidel v dětské stravě, navíc se má při schvalování věnovat zvýšená pozornost tomu, zda nemá daná látka negativní vliv především na zdraví dětí a na "vývoj jejich chuťových preferencí".
Přídatné látky se při výrobě nápojů a potravin používají stovky let. V současnosti jsou registrovány přes dvě tisícovky těchto látek, které mají zlepšovat vzhled, chuť či trvanlivost potravin. Základními druhy přídavných látek jsou barviva, konzervanty, kyseliny, kypřicí látky, náhradní sladidla, zahušťovadla, škroby, stabilizátory nebo zvlhčující látky.
Zdroj: ČTK, 11. 7. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 05:57
