Spotřeba jogurtů se proti půlce 90. let víc než zdvojnásobila
6. 8. 2007 | ČTK
V jídelníčku Čechů se těší rostoucí oblibě jogurty, jejichž spotřeba se od poloviny devadesátých let více než zdvojnásobila. V roce 1994 představovala pět kilogramů na osobu ročně, loni to již bylo 13,4 kilogramu, sdělila ČTK Společnost pro probiotika a prebiotika (SPP). Češi jsou ale stále o 40 procent menší jedlíci jogurtů než třeba Němci. Oproti Nizozemsku je domácí spotřeba na hlavu třetinová, proti Francii poloviční.
V průměru se u českých dětí, mládeže i dospělých těší podle průzkumu největší oblibě jahodové jogurty. Vesměs populární jsou také třeba borůvkové, višňové nebo broskvové. Malé děti přitom obecně dávají přednost krémovitým jogurtům s jemnou konzistencí, zatímco starší děti a dospělí lidé upřednostňují tužší konzistenci a kousky ovoce, uvedla SPP.
Mlékárenské výrobky obecně jsou po propadu spotřeby v první polovině devadesátých let v Česku stále oblíbenější. Loni jejich konzumace činila podle předběžných údajů v přepočtu 239 kilogramů mléka na osobu proti 188 kilogramům v roce 1995. Spotřebu táhne vzhůru vedle zakysaných mléčných výrobků hlavně rostoucí obliba sýrů. Naopak konzumního mléka se stále pije méně. Celkově ale spotřeba mléka a výrobků z něj zaostává za úrovní roku 1989, kdy dosahovala v přepočtu 260 kilogramů na hlavu ročně.
Propad konzumace po roce 1989 byl podle odborníků způsoben hlavně cenovou liberalizací a následným zdražením mlékárenských produktů. Stoupajícímu zájmu spotřebitelů od druhé poloviny devadesátých let pomohlo rozšiřování sortimentu, zvyšování jakosti, lepší obaly mléčných výrobků, a také rostoucí kupní síla.
Zdroj: ČTK, 6. 8. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:20
