Horská ekofarma láká na vlastní sýr
7. 8. 2007 | Mladá fronta Dnes
Farma v Ryžovně má přilákat do pozapomenutého koutu Krušných hor turisty. Lze ji najít nedaleko cyklostezek i zimních běžeckých tras. Nabízí příjemné občerstvení i možnost ubytování. Sýry tu vyrábí vskutku chutné.
Arnika, Urda, Šlikův a pivní sýr. To jsou názvy ovčích sýrů, které z kvalitního biomléka vyrábí lidé v nově postavené salaši s kolibou v Ryžovně v Krušných horách. Návštěvníci hor si tak kromě řady zážitků a osvědčených suvenýrů mohou z Karlovarského kraje odvést i výborný místní sýr. Kromě sýra v salaši samozřejmě nechybějí vybrané speciality.
„Lidé u nás mohou ochutnat speciality z ovčího biomléka, a to v době, kdy se dojí ovce. To je od května do srpna či září,“ vysvětlila žena, která má v salaši výrobu sýrů na starosti.
Salaš s kolibou, která vznikla přestavbou starých stájí, stojí na křižovatce turistických, lyžařských, cyklistických a naučných tras a stezek mezi Božím Darem a Horní Blatnou.
Ovčí pivní sýr a žinčice
Arnika je polotvrdý plnotučný lisovaný sýr, který zraje dva až šest měsíců. Je vhodný pro přímou konzumaci a kilogram stojí 350 korun. Ovčí sýr Urda je syrovátkový sýr typu italské Ricotty. Je nízkotučný s vysokým obsahem minerálních látek, vitaminů a kvalitních bílkovin. Je nasládlé chuti a využívá se v kuchyni k přípravě palačinek nebo do buchet. Jde o charakteristický výrobek na Ukrajině a na východním Slovensku. Kilogram přijde na 320 korun. „Ovčí pivní sýr je výrazné chuti a vůně. Zraje tři měsíce a je vhodné tento sýr zapíjet pivem,“ pokračovala žena.
Tři decilitry osvěžující žinčice mohou lidé ochutnat za 15 korun. Jde o kvašený syrovátkový nápoj s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin. Používá se při zažívacích problémech a k udržení biologické rovnováhy. Jde o charakteristický výrobek na Slovensku. „Dojí se slovenské plemeno ovcí a mléko nám vozí přímo na Ryžovnu. Mléko zpracujeme, jde třeba o pasterizaci, míchání a podobně. Přidáváme různé kultury a syřidla. Postup výroby sýrů je u každého jiný. Vyrábíme třeba i Šlikův nebo Balkánský sýr. Sýry zrají i šest měsíců, takže se na ně lidé mohou těšit i v zimě. Až přestaneme v září používat ovčí mléko, přejdeme na kravské. Lidem bych kromě jiného doporučila o sýrový talíř s různými sýry za sto korun,“ dodala žena.
Z jídel kuchaři doporučují třeba vareniky s brynzou, slovenské halušky s brynzou nebo s kyselím zelím či bačovu pochoutku. Ceny kolem padesáti a šedesáti korun lidé vítají. „Při výletě na kolech je podobné zařízení v Krušných horách přímo ideální,“ pochvaluje si Anna Janovicová z Ostrova.
Zapomenuté místo ožívá
Boží Dar plánuje do pohraničí vrátit život a rozvíjet agroturistiku. „Proto jsme nechali salaš i za peníze Unie postavit. Je nedaleko běžeckých a cyklistických tras, takže lidé mají při cestě těmito končinami jedinečnou možnost se občerstvit,“ řekl starosta Božího Daru Jan Horník.
Ryžovna nabídne i sportovní vyžití. „Nové sjezdové tratě pro začátečníky, sáňkařský svah, moderní ubytovací prostory budou moci užívat především rodiny s malými dětmi,“ pokračoval.
V Ryžovně stálo kdysi sedmdesát domů, kostel, pivovar, škola a mimo jiné i pekárna. Nyní zde stojí devět domů. K Ryžovně se váže mnoho zajímavých příběhů. Jeden z nich je z doby dávno minulé, když sem chodily děti z okolních osad do školy. „Do Ryžovny chodily děti do školy třeba z nedalekého Zlatého Kopce každý den a fungovalo to tak samozřejmě i v zimě. Cestou zpět, aby nešly s prázdnou, nosily v ruksacích chleba ze zdejší pekárny a potraviny,“ dodal starosta Horník.
Ryžovna je poprvé připomínána ve 30. letech 16. století. V roce 1546 byla ves po tzv. Šmalkaldské válce připojena k české koruně.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 7. 8. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:55
