Agris.cz - agrární portál

Brojleři bez peří

9. 8. 2007 | ÚZPI

V mnoha zemích trpí brojleři horkem. Z tohoto důvodu je rozhodl jeden izraelský tým vědců vyšlechtit speciální linii brojlerů, která by se vyznačovala vysokou užitkovostí, rychlým růstem a tolerancí vůči vyšším teplotám prostředí. Zvířata nově vyšlechtěné linie nemají tělo pokryté peřím a dokázala i při teplotách nad 35 oC v průběhu 6 týdnů dosáhnout hmotnost 2,5 kg.

Šlechtitelský program pro lysé brojlery byl založen na jedné přirozené mutaci, která se vyznačuje absencí opeření. Tato mutace byla objevena před 50 lety. Lysí brojleři potřebují méně krmiva na dosažení stejné hmotnosti v porovnání s opeřenými ptáky, protože ušetří bílkoviny nutné pro tvorbu peří a také spotřebovávají méně energie na regulaci tělesné teploty. Profesor Avigdor Cahaner z univerzity v Jeruzalémě kromě jiného uvedl, že lysí brojleři v průběhu testů trvajících 4 roky vykazovali lepší osvalení v prsní oblasti a vyšší kvalitu výsledného produktu v porovnání s opeřenými jedinci. Díky absenci operace škubání peří na jatkách byly navíc jatečné trupy lysých brojlerů méně mechanicky poškozeny na povrchu.


Zdroj: ÚZPI, 9. 8. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:32