Češi jedí stále méně chleba;víc si naopak dopřejí housek a koláčů
27. 8. 2007 | ČTK
V jídelníčku Čechů postupně ubývá chleba a přibývá housek či koláčů. Spotřeba chleba klesla od roku 1989 o 6,3 procenta na předloňských 53,2 kilogramu na osobu. Naopak rohlíků, housek, koláčů, bábovek a dalších druhů pšeničného pečiva snědl v roce 2005 každý Čech v průměru 44,2 kilogramu, což byl proti roku 1989 nárůst o třetinu. Vyplývá to ze statistických údajů.
Podle odborníků tyto změny zřejmě souvisí s tím, že chleba už není tak levnou záležitostí a nekupuje se "po dvou pecnech", aby pak končíval i v popelnici. Znatelný je také příklon spotřebitelů ke zdravé výživě a k celozrnným a jinak vylepšeným pekárenským výrobkům. Vliv má zřejmě i rostoucí kupní síla obyvatel, kteří si tak dopřejí dražší pečivo. Studie Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky podotýká, že spotřeba chleba je citlivější na zvýšení ceny než spotřeba běžného pečiva.
Změny ve spotřebě se odrážejí i v pekárenské výrobě. V roce 2005 se podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v tuzemsku upeklo 349,5 tisíce tun chleba, o pět procent méně než v roce 1997. Naopak výroba pečiva se ve stejném období zvýšila o 13 procent na 289,3 tisíce tuny.
Ačkoli se ceny pekárenských výrobků na pultech postupně zvyšují, tržby pekárenství podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila v posledních letech spíše stagnují a pohybují se odhadem kolem 20 miliard korun ročně. Zisk oboru je v průměru výrazně pod hranicí pěti procent a především řada dodavatelů obchodních řetězců se v současné době pohybuje kolem nuly, podotkl Musil.
Hospodářské výsledky podle něj ovlivňuje neustálý růst cen surovin, energií, vody či pohonných hmot. "Na druhou stranu se především pro největší podíl pekárenské výroby, přesahující 60 procent vyrobeného množství, nedaří vyjednat odbytové ceny v takové výši, aby byl zabezpečen jak růst mezd, tak i prostá obnova výrobních zařízení," uvedl Musil.
Počet pekáren po roce 1990 v Česku prudce stoupl, později pak značné množství provozů vzhledem k přebytku kapacit zase zaniklo. Přesto pekárenství zůstává v Česku rozdrobeno a největší hráč United Bakeries má asi pětinový až čtvrtinový podíl na trhu.
V oboru pracuje podle Musila kolem 20.000 zaměstnanců. V roce 2005 to byla téměř čtvrtina pracovníků potravinářského průmyslu. "Podíl tržeb byl však jen necelých deset procent, v čemž se odráží návrat k tradičním výrobkům s vysokým podílem ruční práce," podotkl.
Zdroj: ČTK, 27. 8. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:16
