Agris.cz - agrární portál

Využití nanotechnologie pro potravinářské obaly

30. 8. 2007 | vetweb.cz

Dne 7. 6. 2007 proběhlo společné zasedání řešitelů projektu “Emerging Nanotechnologies” (Perspektivní nanotechnologie) s představiteli výrobců potravin (Grocery Manufacturers/Food Products Association, GMA/FPA) a přizvanými experty. Diskutovalo se o možných aplikacích technických (engineered) nanomateriálů při výrobě potravinářských obalů.

Existují tři základní kategorie využití nanotechnologie pro potravinářské obaly:

– zlepšení bariérových účinků plastů,

– zabudování aktivních komponent, které poskytují funkční vlastnosti nad rámec funkčních vlastností konvenčních aktivních obalů,

– snímání a signalizování relevantních informací.

Pro každý z těchto způsobů využití bude provedena případová studie, jejímž cílem bude zvýšit znalosti o nanotechnologii a zlepšit dozor nad nanotechnologií v oblasti průmyslu i u dozorových orgánů (Food and Drug Administration/Environmental Protection Agency, FDA/EPA). Studie se budou zabývat výrobkem od jeho vývoje až po jeho využití (bezpečnost z hlediska výrobce a dozorových orgánů); budou vytvořeny pod dohledem Michaela R. Taylora, profesora pro výzkum na George Washington University School of Public Health and Health Service a budou se na nich podílet vědečtí odborníci i zástupci regulačních orgánů, průmyslu potravin a obalů, spotřebitelských organizací.

Jejich dokončení se očekává začátkem roku 2008. Vzhledem k tomu, že projekt případových studií má vzdělávací a analytický charakter, zprávy nebudou obsahovat politická doporučení a projekt tak nebude podroben obhajobě.

Institute of Food Technologists 2007;61(7):102,105–107.


Zdroj: vetweb.cz, 30. 8. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 14:49