Agris.cz - agrární portál

Stock Plzeň přichází na trh s novou hruškovicí

3. 9. 2007 | Agris

Společnost Stock Plzeň - Božkov rozšiřuje své portfolio ovocných destilátů a ke třem úspěšným značkovým slivovicím připojuje Hruškovici Stock Excellent. Informoval o tom dnes mediální zástupce společnosti Jiří Janoušek. Novinka s obsahem alkoholu 45 procent je podle jeho údajů vyrobena jen za použití čistého hruškového destilátu bez jakýchkoli dalších přídavků lihu a jemnou chuť a vůni čerstvých hrušek získává díky dlouhodobému ležení v kameninových nádobách.

„Zájem zákazníků o ovocné destiláty, zejména slivovici a právě hruškovici, v posledních letech výrazně roste. Mimořádně populární je nyní hruškovice rovněž na Slovensku, které je jedním z našich hlavních exportních trhů. Proto jsme se rozhodli uvést na trh skutečně kvalitní hruškovici, která najde uplatnění v maloobchodě i gastronomii,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu Stocku Plzeň Richard Švéda.

Při výrobě Hruškovice Stock Excellent je kladen mimořádný důraz na výběr základní suroviny, kvalitních a pečlivě vytříděných hrušek. Hrušky jsou nakupovány výhradně od pěstitelů z Čech a Moravy. Hruškový kvas se přitom připravuje z kombinace podzimních a zimních odrůd hrušek (například Conference, Solanka, Máslovka). Hrušky kvasí 6-10 týdnů a vyzrálý kvas prochází postupnou destilací. Na první destilaci, při níž vzniká surový destilát, navazuje opakovaná destilace (rektifikace). Při ní se oddělují nežádoucí složky, takzvaný úkap a dokap. Jen jádro s nejkvalitnějším destilátem s jemnou chutí a vůní čerstvě natrhaných hrušek se dále používá pro výrobu Hruškovice Stock Excellent. Destilát tříbí a zaokrouhluje své chuťové vlastnosti ležením v kameninových nádobách, v nichž musí zůstat minimálně osm měsíců. Teprve pak se zralá hruškovice může stáčet do lahví.

Hruškovice Stock Excellent bude nabízena v gastronomii i v maloobchodě a její start bude podpořen sérií promotion akcí v restauracích, klubech a barech.

Hruškovice Stock Excellent navazuje na mimořádně úspěšnou řadu slivovic, kterou Stock Plzeň začal budovat v roce 2003 značkou Slivovice Stock. K ní v loňském roce přibyla Slivovice Stock Excellent s obsahem alkoholu 45 procent a letos na jaře pak Slivovice Stock Excellent Zlatá, která se staří v dubových sudech. Všechny ovocné destiláty vyrábí Stock Plzeň v legendární pálenici v Prádle u Nepomuka s padesátiletou tradicí.


Zdroj: Agris, 3. 9. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:18