Agris.cz - agrární portál

Potraviny ze surovin ekologického zemědělství. Část II: Technologicko-organizační aspekty výroby biopiva a biosladu

10. 9. 2007 | ÚZPI

Jsou popsány podmínky pro výrobu biosladu a biopiva v ČR. Autor uvádí podrobný přehled všech právních předpisů souvisejících s výrobou a uváděním na trh biopotravin a požadované administrativních úkonů k zahájení výroby a inspekční mechanismy včetně kontaktních adres jednotlivých odpovědných subjektů (platných pro celou oblast výroby biopotravin). Z pohledu specializovaného oboru pivovarské výroby jsou uvedeny technologické požadavky  na výrobu biosladu a biopiva (zákaz ošetření finálních produktů ionizačním zářením, přípustnost souběžné výroby klasické i bioprodukce bez povinnosti zavést speciální organizační opatření jako je plombování  kvasných či ležáckých sudů, dohledatelnost jednotlivých partií, informovat předem o plánovaném termínu výroby bioproduktů). Složky povolené pro pivovarsko-sladařský obor jsou zemědělské bioprodukty (min. 95 % ze surovin) a z látek přídavných je povoleno používat pouze CO2, N2, jako propellanty, kyselina askorbová a kyselina mléčná, z látek pomocných pak 12 položek (voda, uhličitan a hydroxid vápenatý, křemelina, bentonit, perlit, aktivní uhlí a deriváty amorfního oxidu křemičitého, O2 a některé enzymy, pokud nejsou původu GMO. Na tuzemském trhu jsou dostupné v biokvalitě pouze sladovnický ječmen, chmel je nutno nakupovat v zahraničí.. Z hlediska kvality je možné konstatovat, že bioprodukty (ječmen) vykazovaly v některých ukazatelích lepší výsledky než klasické produkty, což ale lze vysvětlit i tím, že při nižších výnosech  sladovnického ječmene v biokvalitě je tato plodina bohatší ve stejném hmotnostním jednotce na některé živiny a aromatické látky.

Černý, L.: Potraviny ze surovin ekologického zemědělství. Část II: Technologicko-organizační aspekty výroby biopiva Jsou popsány podmínky pro výrobu biosladu a biopiva v ČRa biosladu. Kvasný průmysl, 53, 2007, č. 3, s. 76 - 79


Zdroj: ÚZPI, 10. 9. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 04:14