Nové limity pro plísňové toxiny v kukuřičných výrobcích
5. 10. 2007 | ÚZPI
Nařízení 1126/2007/ES mění nařízení 1881/2006/ES tak, že se na základě novějších poznatků zvyšují limity pro zearalenon a fumonisiny.
Maximální limity pro fusariové toxiny v obilovinách a výrobcích z obilovin, včetně kukuřice a výrobků z kukuřice, byly původně stanoveny nařízením 856/3005/ES (tímto nařízením se měnilo nařízení 466/2001/ES, které bylo pro přehlednost posléze nahrazeno nařízením 1881/2006/ES).
U kukuřice nebyly v té době přesně známy všechny faktory, které se podílejí na tvorbě fusariových toxinů, a tak se počítalo s uplatněním maximálních limitů deoxynivalenolu a zearalenonu až od 1. července 2007 a fumonisinů B1 a B2 až od 1. října 2007. Toto časové období umožnilo provozovatelům potravinářských podniků, aby provedli šetření zaměřená na zdroje tvorby těchto mykotoxinů a na určení řídicích opatření, která je třeba podniknout, k co největšímu omezení jejich přítomnosti. Taková opatření pro prevenci a snížení kontaminace fusariovými toxiny byla poté zpracována v doporučení 2006/583/ES. Tato opatření měla být zapracována do národních zásad správné praxe.
Nové poznatky z praxe však také ukázaly, že je třeba původně stanovené limity zvýšit s ohledem na jejich splnitelnost. (V r. 2005 a 2006 byla vzhledem ke změně počasí zjištěna vyšší množství zearalenonu a fumonisinů, nikoli však deoxynivalenolu.)
Proto bylo nyní přijato nařízení 1126/2007/ES, kterým se nově stanoví maximální limity některých fusariových toxinů v kukuřici a ve výrobcích z kukuřice.
Změny limitů v příloze nařízení (uvedeny tučně
Fusariový toxin | Položka č. | Surovina/potravina | Nejvyšší přípustné množství (ěg/kg) dříve | Nejvyšší přípustné množství (ěg/kg) nyní |
Deoxynivalenol | 2.4.3 | Nezpracovaná kukuřice | 1750 | 1750 |
| Doplněno 2.4.8 | Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13 nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10 | - | 750 |
| Doplněno 2.4.9 | Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů kódu KN 1102 20 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10 | - | 1250 |
Zearalenon | 2.5.2 | Nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím | 200 | 350 |
| 2.5.4 | Rafinovaný kukuřičný olej | 200 | 400 |
| 2.5.6 | Kukuřice určená k přímé lidské spotřebě, svačinky z kukuřice a kukuřičné snídaňové cereálie
| 50 | 100 |
| Doplněno 2.5.9 | Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13 nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10 | - | 200
|
| Doplněno 2.5.10 | Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů kódu KN 1102 20 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10
| - | 300 |
Fumonisiny
| 2.6.1 | Nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím | 2 000 | 4 000
|
| 2.6.2 | Kukuřice určená k přímé lidské spotřebě, kukuřičné potraviny k přímé lidské spotřebě kromě potravin uvedených v bodech 2.6.3 a 2.6.4
| 1 000 | 1 000
|
| 2.6.3 | Kukuřičné snídaňové cereálie a svačinky z kukuřice | 400 | 800 |
| 2.6.4 | Kukuřičné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti | 200 | 200 |
| Doplněno 2.6.5 | Mleté frakce kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů kódu KN 1103 13 nebo 1103 20 40 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic > 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu KN 1904 10 10 | - | 1 400
|
| Doplněno 2.6.6 | Mleté frakce kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů kódu KN 1102 20 a ostatní výrobky z mleté kukuřice s velikostí částic ? 500 mikronů nepoužívané k přímé lidské spotřebě kódu 1904 10 10
| - | 2 000
|
Nařízení bylo schváleno v září 2007 s retrospektivní platností od 1. července 2007 s tím, že revidované limity začnou platit od října 2007 (sklizeň kukuřice začíná v Evropě obvykle v polovině září a probíhá do konce října).
Zdroj: ÚZPI, 5. 10. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:11
