Přebytky na světovém trhu s cukrem
5. 10. 2007 | ÚZPI
Mezinárodní organizace cukru (ISO) odhaduje, že na mezinárodních trzích bude v roce 2007/08 přebytek 10,8 mil. t cukru, což je ve srovnání s minulým rokem více o 4,1 mil. t.
Hlavní příčinou tak vysokého množství nadbytečné nabídky je zvýšení produkce v Číně a Indii, ale také v dalších asijských zemích, zejména v Pákistánu, Thajsku a Indonésii. Rovněž v Brazílii odhadují značný přírůstek produkce, i když pro příští rok se už očekává vzhledem k současnému snižování cen omezení výroby.
Světová produkce cukru dosáhne v roce 2007/08 podle současných odhadů 169,6 mil. t, zatímco spotřeba podle ISO by mohla být na úrovni 158,8 mil. t, to je o 6 mil. t (o 2,3 %) vyšší než v minulém roce. Nabídka tedy může překročit poptávku v nastávajícím tržním roce asi o 10,8 mil. t.
Na mezinárodních trzích jsou vzhledem k převisu nabídky nad poptávkou pod silným tlakem ceny cukru, které začaly po období stability opět klesat. Cena surového cukru na hlavních trzích klesla za posledních 18 měsíců na téměř polovinu a rovněž cena bílého cukru se snižuje. Na Londýnské burze se cena cukru přiblížila v polovině května 2006 průměrné úrovni 500 USD/t (363,30 EUR/t), do dnešních dnů klesla na asi 274 USD/t (199,08 EUR/t). ISO odhaduje, že další pokles ceny na mezinárodních trzích nelze vyloučit.
Podle ISO je trh s cukrem v podstatě přeplněn a také v příštím období bude nadále slabý. Experti vycházejí pro svoje hodnocení situace z toho, že mimo jiné cena etanolu se vyvíjí nezávisle na cenách ropy. Ačkoli biopaliva jsou přímou náhražkou za fosilní paliva, ceny se vyvíjejí v opačném směru. Zatímco na Chicagské burze se ceny ropy od začátku letošního roku zvýšily o čtvrtinu na 75 USD/barel, ceny etanolu klesly o 11 % na 1,60 USD/galon. Vývoj světové bilance cukru (mil. t)
| 2005/06 | 2006/07 | 2007/08 | Změna v % 2007/08: 2006/07 |
Produkce | 152,71 | 165,51 | 169,58 | + 2,5 |
Spotřeba | 149,78 | 155,22 | 158,78 | + 2,3 |
Export/Import | 46,69 | 45,95 | 50,03 | + 8,9 |
Konečné zásoby | 60,06 | 67,21 | 73,53 | + 9,4 |
Pramen: International Sugar Organization | ||||
Zdroj: ÚZPI, 5. 10. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:11
