Pekaři bojují s obchodními řetězci i toasty
11. 10. 2007 | iHNed.cz
Polští pekaři čelí úbytku zájmu o tradiční chléb a housky. Poláci totiž začínají dávat podobně jako Češi přednost bagetám nebo toastům. Pekárny v souboji o zákazníky hodlají využít vyšší poptávky po zdravém životním stylu a informovat o dobrých vlastnostech čerstvého pečiva.
Záchrana v podobě mraženého pečiva
Odborníci proto odhadují, že v následujících letech může v Polsku zkrachovat až třetina pekáren. Spásou by pro některé z nich mohlo být mražené pečivo. Pekaři v polském pohraničí již nyní vyvážejí své produkty do Německa a České republiky.
Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislava Musila v České republice výroba a spotřeba chleba i pečiva stagnuje. "Dováží se k nám ze zahraničí více mražených výrobků. Především v pohraničních oblastech bude zřejmě snaha se do České republiky dostat s něčím čerstvým. Je tu ale otázka ceny, protože třeba i v Polsku ceny rostou," upozornil Musil.
Pekaři si stěžují na nízké ceny obchodních řetězců
Podle Musila jsou pekárny ohrožené i v České republice. "Jde zejména o pekárny, které dodávají do obchodních řetězců. Ty se totiž chovají, jako by se nezvedla cena obilí, mouky, elektřiny... a nechtějí pohnout s dodavatelskými cenami. Jde o dlouhodobý problém, který se táhne zhruba od roku 1997, kdy se do spotřebitelských cen i cen výrobců nepromítá inflace," uvedl pro server iHNed.cz Musil.
Musil také upozorňuje na situaci kolem pšenice. "Ta se totiž i vyváží. Je potřeba, aby tu na jaře zůstalo do nové sklizně na potravinářské účely zhruba 1 150 milion tun," dodal Musil.
Zdroj: iHNed.cz, 11. 10. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 21:17
