Agris.cz - agrární portál

ČOI našla chyby u téměř poloviny kontrolovaných prodejců burčáku

15. 10. 2007 | ČTK

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) odhalili na přelomu září a října nedostatky u 20 ze 47 kontrolovaných prodejců burčáku. Nejčastějšími prohřešky byla chybějící úředně ověřená výčepní nádoba a nedostatky při vydávání dokladů za nákup zboží. Kvalita prodávaných nápojů byla ale vě většině případů dobrá. ČTK to dnes řekla ředitelka Jihomoravského inspektorátu ČOI Jarmila Vašulková.

Inspekce uložila prodejcům blokové pokuty v celkové výši 15.500 korun. "Kontrolní akce potvrdila neustále se opakující nedostatky u stánkového prodeje burčáku. Podobným akcím se proto ČOI bude věnovat i v budoucnu," řekla Vašulková.

Kvalita prodávaného burčáku se naopak rok od roku lepší. Podle průběžných výsledků letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhověl předpisům pouze jeden z jedenácti testovaných vzorků. Vloni neobstálo v testech šest ze 47 vzorků, předloni pak inspekce odhalila ředění burčáku u 15 ze 37 kontrol.

Obě inspekce budou v kontrolách pokračovat během celého období, kdy je možné burčák prodávat, tedy až do 30. listopadu.

Burčák, jak se nazývá kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území České republiky. Při použití importovaných hroznů jde o částečně zkvašený hroznový mošt. Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 06:53