Agris.cz - agrární portál

Zateplete psovi boudu

25. 10. 2007 | SVS ČR

Jistě není potřeba s nastávajícími chladnými dny psí boudu ucpat mechem, jako to činili Karafiátovi broučci, naopak mech nelze doporučit vůbec. Ale určitě je vhodné popřemýšlet o tom, že zvířata chovaná venku musejí mít možnost úkrytu, který by měl být chráněný před vlivy povětrnosti, a to se týká i psí boudy. Základním požadavkem při chovu hospodářských i zájmových zvířat je chránit jejich životní prostor před neúměrným chladem a vlhkem. Je to základní podmínka, jak bránit nachlazení chovaných zvířat, či různým virózám i například nežádoucímu růstu plísní.

Dobře před vlhkostí odizolovaná a větratelná by měla být nejen ubikace psa, ale i králíkárna, kurník, či holubník. Stačí pozorovat, že má-li zvíře volbu, vždy si přece vybere místo suché a teplé. Kočka je v tomto například mistrem. Zkušenému chovateli zajisté není třeba tato fakta připomínat, ale začínající chovatel by ně neměl zapomenout.

Jen zvířata v dobré kondici, která jsou chována ve vhodných podmínkách a nejsou vystavována zbytečnému stresu, lépe odolávají infekcím a svému pánovi poskytují potěšení i užitek.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: SVS ČR, 25. 10. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:05