Agris.cz - agrární portál

Zelené elektřiny je málo. Nesplníme slib Bruselu

26. 10. 2007 | Aktuálně.cz

Česko nesplní svůj evropský závazek ve výrobě zelené elektřiny.

Vláda při vstupu do Evropské unie slíbila, že do roku 2010 zvýší podíl elektrické energie z větrných či vodních elektráren na osm procent. Už tři roky před vypršením tohoto termínu ovšem ministerstva průmyslu a životního prostředí připouštějí, že to bylo příliš optimistické.

"Cíl pro výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů pro rok 2010 nebude s vysokou pravděpodobností splněn," stojí ve společné zprávě obou ministerstev a Energetického regulačního úřadu. Dokument už projednala vláda.

Zatím se odhady, že Česko nesplní svůj závazek ve výrobě čisté elektřiny, objevovaly hlavně v odborných textech. Teď se pod to podepsala i ministerstva.

Chlouba ČEZu na suchu. Uvidíte z nebe, jak modré oko vyschlo

Voda všechno nezachrání

Vloni se v obnovitelných zdrojích energie vyrobilo 4,9 procent čisté elektřiny, což bylo o 0,4 procent víc než v roce 2005.

Ve zprávě ministerstev a regulačního úřadu se ovšem uvádí, že to bylo především díky vodním elektrárnám, jejichž instalovaný výkon je ovšem už roky zhruba stejný. Více čisté elektřiny se proto vyrobilo díky příznivým hydrologickým podmínkám - byl dostatek vody.

"S tímto trendem však nelze do budoucna počítat," upozorňuje se ve zprávě pro vládu. Tento předpoklad se potvrdil už letos. Výroba elektřiny ve vodních elektrárnách totiž rekordně propadla. Může za to extrémní sucho, kvůli němuž je zejména ve vltavské kaskádě nedostatek vody.

Společnost ČEZ potvrdila, že v jejích vodních elektrárnách se oproti loňsku propadla výroba elektřiny o 35 procent.

Turbíny vyschly. Zelená elektřina rekordně propadla - více ZDE

Podle ministerstva průmyslu tak letos poprvé po minimálně pěti letech podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové české spotřebě nevzroste, ale klesne.

Biomasa nenaplňuje očekávání

Druhým hlavním důvodem, proč Česko s největší pravděpodobností nesplní svůj ekologický závazek, je ten, že se nedaří více využívat biomasy pro výrobu elektřiny. Právě do biomasy - rychle rostoucích dřevin, zemědělských plodin či ekologických pelet - byly kladeny velké naděje.

Energie ze Slunce? Nechceme. Kvůli prasátkům

"Teoretický potenciál je značný," tvrdí se v dokumentu. "Trh se ale stále nerozvinul." Biomasy je stále nedostatek, takže nemohou vznikat nové elektrárny, které by ji spalovaly. Například ČEZ by chtěl ve své elektrárně v Hodoníně spalovat výhradně biomasu, naráží ovšem na zásadní překážku - nemá kde vzít dost paliva.

Dalším problémem je, že se spoustu biomasy vyváží do zahraničí. V Rakousku, Polsku či Německu dostanou české firmy za palivové dřevo či slámu víc peněz.

Zelená energie v ohrožení, biomasa jde na export - více ZDE

"Vývoz biomasy stále roste," upozornil už na jaře Miroslav Šafařík, předseda Českého sdružení pro bioamasu - CZ Biom.

Přijde trest z Bruselu?

Jak bude na nesplnění českého závazku reagovat Evropská komise, se zatím nedá odhadnout. V krajním případě může Brusel podat žalobu k Evropskému soudu, který by mohl České republice udělit citelnou pokutu. Tu by země mohla platit tak dlouho, dokud by svůj závazek nesplnila.

Stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek z ČSSD má jasno už teď. Vyzval ministry průmyslu a životního prostředí Martina Římana a Martina Bursíka, aby spolu s předsedou Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem rezignovali na své funkce.


Zdroj: Aktuálně.cz, 26. 10. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:01