Brusinky mají zřejmě i antivirové účinky
7. 11. 2007 | ÚZPI
Výzkumníci z Mount Sinai School of Medicine a New York University zjistili, že brusinková šťáva nechrání pouze před bakteriální infekcí, ale může rovněž působit proti některým kmenům virů. Brusinky velkoplodé (Vaccinium macrocarpon) vykazují antibakteriální schopnosti a jsou již dlouho považovány za přírodní lék proti bakteriím způsobujícím infekce močového traktu. Konzumace brusinek nebo brusinové šťávy zřejmě napomáhá snižovat adhezi některých druhů E. coli ke stěnám močového traktu. Nyní se ale ukazuje, že brusinky mají vedle antibakteriálních i antivirové účinky.
Na zmiňovaných pracovištích byly testovány účinky brusinkové, pomerančové a grapefruitové šťávy proti infekci bakteriofágem T2, T4 a opičímu rotaviru SA-11. Testy byly prováděny in vitro na kulturách jaterních buněk afrických zelených opic. Brusinková šťáva redukovala infekčnost bakteriofágu T2 a T4 na nedetektovatelnou hladinu, s rychlým účinkem v závislosti na dávce. Při použití pomerančové, resp. grapefruitové šťávy se infekčnost snížila pouze o 25–35 % . Zjištěné účinky brusinek je třeba dalšími studiemi ověřit in vivo a objasnit mechanismus jejich působení.
Více informací na adrese
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=233#1
Zdroj: ÚZPI, 7. 11. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:26
