Mikrobiologický vliv prodlev před sterilací konzerv
9. 11. 2007 | ÚZPI
Na počet mikroorganismů před sterilací má větší vliv výchozí kontaminace než prodlevy při teplotách 22 až 42 ^(o)C.
Na vídeňské veterinární univerzitě byl prověřován vliv prodlev 1, 2 a 3 h při 22, 35 a 42 ^(o)C při výrobě konzerv s podílem masa. Byl zjišťován výskyt kažení a vytváření toxinů stabilních při vysokých teplotách. V uvedeném rozsahu teplot byly zjištěny jen minimální rozdíly v růstu počtu mikroorganismů. Zvýšení o 0,3 log nastalo často u rodu Enterobacter, zřídka k němu došlo u Pseudomonas, Aeromonas a Staphylococcus. Výsledné hodnoty ležely vesměs pod hranicí hodnot vyplývajících z tabulkových generačních dob pro příslušné mikroby a teploty. Z toho je zřejmé, že při zkoušených teplotách nemají prodlevy podstatný vliv na množení mikrobů. Mnohem významnějším faktorem je výchozí kontaminace suroviny a hygienické podmínky procesu.
Zdroj: ÚZPI, 9. 11. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 20:37
