Zeolit snižuje riziko výskytu mléčné horečky
23. 11. 2007 | ÚZPI
Dvoutýdenní aplikace zeolitu redukovala riziko vzniku mléčné horečky u dojnic po otelení.
Analýza výsledků dvoutýdenního podávání syntetického hlinitosodného silikátu (křemičitanu) zeolitu prokázala, že u pokusných dojnic došlo ke snížení rizika výskytu mléčné horečky, žádný negativní vliv přídavku této sloučeniny na organismus zvířat nebo životní prostředí prokázán nebyl.
Především u starších krav po třetím nebo dalších otelení působí tato látka antagonistiky vůči poklesu hladiny vápníku po otelení a tím snižuje riziko vzniku mléčné horečky. Vysoká dávka zeolitu (převyšující 500 g za den nebo 25 až 50 g na kilogram krmiva) ale měla za následek sníženou chuť k žrádlu a způsobila také karenci fosforu. Analýza však prokázala, že se jednalo o přechodný jev. Množství vyprodukovaného mléka, ani jeho složení přídavkem zeolitu ovlivněno nebylo, takže nezpůsobilo žádné měřitelné změny, důležité v hlediska spotřebitelského. Nebyl doložen ani výskyt negativní reakce u telat, ani zatížení životního prostředí.
Zdroj: ÚZPI, 23. 11. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 08:34
