Agris.cz - agrární portál

Probiotika – přátelé nejbližší

29. 11. 2007 | ÚZPI

Je popsán význam probiotik, mechanismus jejich působení a zdroje probiotik ve stravě.

Je popsáno složení střevní mikroflóry se zaměřením na pozitivně působící probiotické organismy. Je zdůrazněno vytvoření rovnováhy mezi enteropatogeními bakteriemi, neutrálně působícími mikroorganismy a probiotiky, tj. mikroorganismy, které vykazují příznivé účinky na zdraví konzumenta. Probiotika získává spotřebitel ze stravy. Účinnost probiotik závisí na jejich odolnosti vůči prostředí trávicího traktu a na schopnosti přežít a ve střevech se pomnožovat. Je uveden mechanismus působení probiotik. Důležitou vlastností je jejich odolnost vůči žlučovým kyselinám a snášení teplot kolem 40 °C. Za dobrý zdroj probiotik v naší stravě lze považovat kysané mléčné výrobky, zejména jogurtové kultury, případně obohacené o bifidobakterie, speciální kysané mléčné nápoje, vysokodohřívané tvrdé sýry, mléčným kysáním konzervovaná zelenina (kysané zelí, rychlokvašené okurky) a šťáva z kysaného zelí. Naopak méně z hlediska probiotických kultur vhodné jsou zakysané smetany, termizované dezerty a tavené sýry. Důležité jsou i prebiotika, tedy látky pro střevní výživu probiotik.


Zdroj: ÚZPI, 29. 11. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:33