Agris.cz - agrární portál

Olivový olej

29. 11. 2007 | ÚZPI

Vyšší spotřeba olivového oleje je charakteristická pro oblast Středomoří, kam se olivovník rozšířil z původního domova na Předním východě. Olivový olej obsahuje především kyselinu olejovou (55 – 83 %), dále palmitovou (7,5 – 20 %), linolovou (3,5 – 21 %) a stearovou (0,5 – 5 %); obsah kyseliny linolenové je max. 0,9 %. Olivový olej dále obsahuje prekurzor sterolů skvalen (150 – 700 mg/100 g), fytosteroly (asi 180 mg/100 g, především ß-sitosterol), tokoferoly, ß-karoten, fenolové sloučeniny (charakteristické pro tento druh oleje) a další látky. Je uvedeno osm druhů olivového oleje (extra panenský, panenský, „lampante“, rafinovaný, směs, surový, rafinovaný a olej z pokrutin) a jejich charakteristiky. Zdravotní účinky olivového oleje spočívají v tom, že vzhledem ke složení jeho mastných kyselin pozitivně ovlivňuje poměr HDL a LDL cholesterolu a má díky antioxidačním látkám vysoké antioxidační účinky. Analýza olivových olejů z trhu v ČR (obsah mastných kyselin, sterolů, hodnoty kyselosti a peroxidového čísla) prokázaly, že kvalitní a tím i dražší oleje svým složením odpovídaly požadavkům kvality.


Zdroj: ÚZPI, 29. 11. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:32