Agris.cz - agrární portál

Brněnští ekologové prodávají živé vánoční jedličky

3. 12. 2007 | ČTK

Ekologové dnes začali v Brně a v nedalekém Tišnově prodávat živé vánoční stromky. S jejich pomocí tak do domovů milovníků přírody míří až půl metru vysoké sazenice vzácné jedle bělokoré. Každý dostává ke stromečku také podrobný návod k tomu, jak má o jedličku pečovat. Zájemci ji pak společně na jaře vysadí v lese v Brně-Soběšicích. Hlavním cílem projektu je ochrana mladých stromků v lesích před kácením a podpora jedle bělokoré, která vlivem lidské činnosti málem z krajiny vymizela.

"O jedličky bývá velký zájem. Letos jich máme pro zájemce připraveno 800. Více jich nebude. Sazeničky totiž rostou pomalu," řekla dnes ČTK Lucie Nováková z brněnského Českého svazu ochránců přírody Veronica, který jako první instituce před sedmi lety začal s prodejem živých vánočních stromků v České republice.

Ekologové se akcí snaží vzbudit ve veřejnosti zájem o životní prostředí. Nabízejí jim možnost prožít ekologické Vánoce se živým stromem a následnou výsatbou pomoci jedli bělokoré k návratu do přírody. Společného sázení se účastní asi čtvrtina lidí, kteří si v prosinci jedličku zakoupí. Ochranáři jsou spokojeni. Ostatní lidé si totiž jedličky sázejí u domů, chalup a na zahradách.

Porosty jedle bělokoré kdysi tvořily až pětinu lesů v Čechách a na Moravě. Některé z těchto dřevin měřily až 60 metrů. V roce 1950 bylo možné jedle bělokoré najít jen na rozloze necelých tří a v roce 2005 již jen na jediném procentu lesů. Jedle ničilo vysoušení krajiny i průmyslové imise. Brněnští ekologové se snaží nepříznivému vývoji zabránit. Letos se k nim připojili ekologové z nedalekého Tišnova, kteří také stromky prodávají.

Jedličku si mohou zájemci pořídit za 40 až 80 korun například v Ekologické poradně Veronica v brněnské Panské ulici.

Image1.jpg

Zdroj: ČTK, 3. 12. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:29