Křivoklátské arašídy
3. 12. 2007 | ÚZPI
Zdravý a chutný dárek k Mikuláši.
Nový výrobce na české bioscéně, společnost Česká včela, připravil pro předvánoční trh nový výrobek, Křivoklátské arašídy s českým biomedem od "Pošumavských včeliček" pana Dr. Ing. Jana Pintíře, Ph. D., z krásné oblasti vodního hradu Švihova nedaleko Klatov.
Jedná se o dražované (*) arašídy obalené ve třtinovém cukru, které vynikají příjemnou sladkostí spojenou s chutí arašídů. Arašídy jsou ve 100% biokvalitě a vyrábějí se v příchutích:
1. s lesním medem:
2. s akátovým medem
3. s javorovým sirupem
Cena všech druhů arašídů se pohybuje do 20,- Kč, společnost Česká včela nabízí tyto výrobky také ve zvláštním dárkovém balení. Výrobky můžete zakoupit v obchodech s biopotravinami a zdravou výživou.
(*) Dražování je technologický postup, který používali již v antickém Řecku, kde byly na vložky přírodního původu, především ořechy, nanášeny přírodní substance. Odtud také pochází původní význam slova dražé, řecké slovo "tragemata" totiž označuje pamlsek či dezert. V 8. století byl v islámských zemích využit princip dražování např. pro nanašení medu či arabské gumy na různé druhy semen. Výroba dražé se rychle rozšířila i do Evropy. Středověká Francie je známa prudkým rozvojem výroby dražé pro využití v medicíně - např. potahování hořkých léčiv již vzpomínaným medem či pro stříbření nebo dokonce pozlacování tablet pro osoby vyššího stavu. V 19. století se díky všeobecnému rozšíření pěstování cukrové řepy, resp. třtiny stal podstatně dostupnější cukr, což vedlo k využití dražé coby cukrovinky.
Zdroj: ÚZPI, 3. 12. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 04:33
