Antibiotika pocházející z chovu zvířat mohou skončit v potravinách
7. 12. 2007 | ÚZPI
Američtí výzkumníci zjistili, že koncentrace antibiotik v rostlinách se zvyšovala s tím, jak se zvyšovala jejich koncentrace v hnoji.
Studie uskutečněná na univerzitě v Minnesotě financovaná ministerstvem zemědělství USA zjistila, že koncetrace antibiotik v rostlinných tkáních se zvyšovala s tím, jak se zvyšovala jejich koncentrace v hnoji. Rostliny byly pěstovány v půdě upravené tekutým prasečím hnojem obsahujícím antibiotikum sulfamethazin, který je používán k léčení bakteriálních chorob v humánní a veterinární medicíně. Byl zjištěn obsah antibiotik v listech rostlin a to, že léky pronikly také do hlíz brambor, což ukazuje, že kořeny rostlin, které přišly do přímého kontaktu s půdou, mohou být zvláště citlivé.
Vědec - vedoucí této studie konstatoval, že antibiotika přijímaná rostlinami mohou být problémem zejména pro odvětví organického zemědělství. Podle amerického ministerstva zemědělství musí pěstitelé hospodařit s materiály živočišného původu takovým způsobem, který nebude přispívat ke kontaminaci plodin rezidui zakázaných látek, které zahrnují i antibiotika.
Zdroj: ÚZPI, 7. 12. 2007
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:54
