Agris.cz - agrární portál

Obtížné tažení francouzských obhájců hus a kachen

17. 12. 2007 | ČTK

Skutečně obtížný úkol si dala skupina francouzských bojovníků za práva zvířat, když před Vánocemi zahájila kampaň proti husím a kachním játrům. Tato pochoutka s názvem foie gras totiž tvoří tradiční součást francouzské vánoční a novoroční tabule, takže právě v této době jejich spotřeba dosahuje vrcholu.

Aktivisté spolku Stop vykrmování objíždějí už skoro měsíc Francii a snaží se lidi přesvědčovat, aby se vzdali delikatesy, při jejíž výrobě hraje podstatnou úlohu vykrmování, které husám a kachnám nutně způsobuje utrpení. Nedělník Le Journal du Dimanche napsal, že aktivisté nabízejí za foie gras (česky doslova "tučná játra") i náhradu - rostlinnou pastu ochucenou lanýži a šampaňským, kterou ve slovní hříčce nazvali faux gras, tedy "falešné tučné".

Úspěch prý mají víc než střídmý, a navíc je mnohde ani nevidí rádi. Například v Toulouse, které je střediskem oblasti, kde se husí a kachní játra hojně vyrábějí i konzumují, jim městská správa pro rozložení jejich stánku vyhradila místo ve čtvrti, kde se soustřeďuje prostituce. To poté, co v listopadu uspořádali na ústředním náměstí Toulouse happening, při němž byli lidé jakoby násilně vykrmováni maizenou.

Jejich tažení podporuje francouzská Společnost na ochranu zvířat a jejich cíl je zákaz konzumace husích a kachních jater. Odvolávají se přitom na směrnici Evropské unie z roku 1998, která stanoví, že zvířata nesmějí být krmena nebo napájena způsobem, kterým jim způsobuje zbytečné utrpení, a poukazují i na sílící odpor v zahraničí k násilnému vykrmování. To už je zakázáno například v Británii, Německu, Izraeli nebo Finsku. V Kalifornii její guvernér Arnold Schwarzenegger dovoz husích a kachních jater zakázal, i když až od roku 2012.

Ve Francii se ovšem v dohledné budoucnosti lze sotva něčeho takového nadít. Husí a kachní játra jsou tradice, Národní shromáždění je dokonce předloni oficiálně prohlásilo za součást chráněného francouzského kulturního a gastronomického dědictví, jejich výrobou se živí 30.000 lidí.

Ve Francii se předloni vyrobilo skoro 19.000 tun kachních a husích jater, celosvětová výroba dosáhla tehdy asi 24.000 tun. Francie je také zdaleka největším konzumentem této na cholesterol přebohaté pochoutky. Naprostou většinu "foie gras" tvoří játra kachní.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.12.2025 21:08