Agris.cz - agrární portál

Obilí prudce zdražuje. Vlády se bojí inflace

18. 12. 2007 | iHNed.cz

Svět trápí drahé potraviny. Ceny zemědělských komodit na světových burzách totiž letí nezadržitelně vzhůru. Rekordně drahá je rýže. Pšenice se včera poprvé v historii na burze v Chicagu dostala nad 10 dolarů za bušl (35,2 litru) a její cena se letos zdvojnásobila. Výsledkem je prudce rostoucí inflace v mnoha zemích světa - v Česku vyrostly ceny v listopadu oproti loňskému roku o vysokých pět procent. Potraviny přitom zdražily o více než 10 procent.

Zdražování však není konec. Rekordní ceny zemědělských plodin z těchto dnů se promítnou do cen v obchodech až v následujících měsících. "Letos jsme viděli nejrychlejší růst cen potravin od roku 1980. Ten hlavní úder však přijde až v prvních měsících roku 2008," řekl pro deník Financial Times analytik poradenské firmy Advanced Economic Solutions Bill Lapp. V Česku se čeká, že inflace bude kvůli potravinám, jejichž ceny vzrostou ještě kvůli zvýšení sazby DPH, i více než šestiprocentní.

Zdražování potravin je však celosvětový problém. Lidí na zemi stále přibývá. Ekonomiky nejlidnatějších zemí, jako je Čína nebo Indie, rekordně rostou a spotřebitelé více utrácí a žádají si kvalitnější potraviny. Ceny kukuřice a dalších obilnin zvedá i poptávka po biopalivech.

Vlády po celém světě tak najednou musí řešit problém: Co s drahými potravinami? V mnoha zemích se tak vysokou cenu zemědělských komodit snaží srazit snížením dovozních cel. Naposledy snížilo cla na dovoz pšenice ze 130 na osm procent Turecko. Přidalo se tak k zemím jako Čína, Rusko, Egypt nebo Nigérie. Dovozní cla z obilnin chce až do konce června snížit na nulu i Evropská unie.

Autor: Jan Sochor


Zdroj: iHNed.cz, 18. 12. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:29