Agris.cz - agrární portál

V nymburském parku u Labe by měla vzniknout naučná stezka

30. 12. 2007 | ČTK

Dozvědět se při procházce parkem řadu zajímavých informací o místní flóře a fauně budou mít nejspíš v budoucnu občané a návštěvníci Nymburka. V parku Ostrov na levém břehu Labe by totiž měla vzniknout naučná stezka, která lidi seznámí jak s historií parku, tak s okolní přírodou. Cílem je lidem přiblížit, co vše v parku žije a jaký má samotný park význam, řekl ČTK autor projektu Marek Velechovský.

Návrh realizace naučné stezky je tématem jeho diplomové práce. "Možná že právě proto by se ta stezka mohla někomu zdát příliš naučná," uvedl Velechovský. Jeho koncepce počítá s instalací zhruba deseti tabulí s různými tématy. "Měla by tam být historie parku, současnost a budoucnost parku, voda, bezobratlí, obratlovci a další," řekl autor.

Park Ostrov je cílem mnoha lidí. Především za hezkého počasí ho často využívají k projížďkám na kolech nebo kolečkových bruslích, k procházkám a sportování. Instalované tabule by je podle Velechovského měly na první pohled upoutat: "Jsou založené na názornosti, využívám ve velké míře fotografii," vysvětlil. Většina snímků vznikla právě na Ostrově.

Samotný nápad má podporu radnice. "Nápad je to určitě dobrý. Na takový projekt by jistě šlo získat i nějakou dotaci od kraje," řekl místostarosta Miloš Petera. Naučná stezka se zamlouvá i nymburským. "Já tam chodím nebo jezdím docela často a tohle zní jako zajímavý nápad. Možná by stálo za to rozšířit tu stezku i na druhý břeh Labe k hradbám, které často navštěvují turisté," řekl ČTK Petr Novák z Nymburka.

S rozšířením stezky na druhý břeh Labe, kde se kromě hradeb nachází i Stará rybárna nebo kostel sv. Jiljí, však Velechovský příliš nesouhlasí. "Hradby i rybárna jsou součástí stezky s kulturním zaměřením. Možná by na tyto památky šlo upozornit jen nějakým odkazem, ale se stezkou na Ostrově bych je nespojoval," dodal Velechovský.


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2007





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:44