Agris.cz - agrární portál

V Egyptě čtyři oběti ptačí chřipky během jediného týdne

1. 1. 2008 | ČTK

Dvě Egypťanky dnes zemřely na virus ptačí chřipky. Virus H5N1 si tak v Egyptě během jediného týdne vyžádal celkem čtyři oběti, oznámila agentura Reuters.

Ptačí chřipka si v nejlidnatější arabské zemi vyžádala již 44 obětí, respektive 19 mrtvých od loňského února, kdy smrtelně nebezpečný virus H5N1 opět udeřil. Všechny čtyři oběti z posledního týdne jsou mladé ženy, které se pravděpodobně nakazily při kontaktu s nemocnou domácí drůbeží.

Podle expertů ze Světové zdravotnické organizace (WHO) poslední případy nejsou překvapivé, protože i v minulosti virus opětovně udeřil v zimě, po přestávce během horkého egyptského léta. Země na Nilu patří k velkým konzumentům drůbežího masa. Kvůli šíření ptačí chřipky už zde byly vybity miliony kusů domácího ptactva. Mimo Asii je Egypt státem nejvíce postiženým touto nemocí.

Vláda sice spustila program preventivního očkování drůbeže, nicméně donucovací opatření, která mají zemi uchránit před ptačí chřipkou, se obtížně uplatňují. Přibližně pět milionů domácností závisí na chovu drůbeže jako hlavním zdroji potravy i příjmů. Za těchto okolností i úřady připouštějí, že se nemoc nejspíše nepodaří vykořenit.

Virus ptačí chřipky od svého opětovného objevení v roce 2003 podle údajů WHO usmrtil 212 lidí. Většinu případů onemocnění lidí ptačí chřipkou dosud zavinil přímý kontakt s nakaženou drůbeží. Odborníci se však obávají, že vysoce patogenní virus by mohl zmutovat do formy, která by byla snadno přenosná mezi lidmi, a mohla by tak případně vyvolat pandemii, jež by zabila miliony osob.


Zdroj: ČTK, 1. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:35