Agris.cz - agrární portál

Vstupujeme do roku 2008 - ať je to rok dobrý.

2. 1. 2008 | Strukturální fondy EU

Vstupujeme do nového roku 2008, někdo s optimismem, někdo s obavami, ale určitě každý s očekáváním, že nám přinese něco nového a dobrého a v koutku duše doufáme ve splnění svých předsevzetí, plánů a tajných přání. Co pro to uděláme záleží pouze na nás.

Bude to rok na jehož začátku budou naši zástupci volit prezidenta republiky i první rok reformy veřejných finací, která se dotkne většiny lidí. Změní se daně, začneme platit poplatky u lékaře, zvýší se naše výdaje za potraviny, elektřinu, plyn, teplo a hromadnou dopravu a další služby. Na podzim budeme volit své zastupitele v krajských orgánech a tyto volby jistě ukáží jak se změnily postoje občanů od minulých parlamentních voleb. Bude pokračovat ekonomický růst, těžko se dá předvídat vývoj kurzu koruny, inflace a úrokových sazeb.

Budeme se pohybovat v Evropě, která smazala hranice mezi svými jednotlivými členskými státy. V novém roce 2008 se předsednictví Evropské unie ujme jeden z nejmenších, ale také nejúspěšnějších nových členských států EU – Slovinsko. Čekají ho dva mimořádně složité úkoly: změny klimatu a globální oteplování a s tím související rozdělení závazků snižování emisí mezi jednotlivé členské státy EU a vyhlášení samostatnosti Kosova a reakce Srbska jako budoucího člena EU na tento krok. V druhé polovině roku 2008 se ujme předsednictví evropský gigant Francie, kterou čeká řešení zásadních témat souvisejících s revizí společné zemědělské politiky a reformy unijního rozpočtu. Přestože v zájmu Francie, která pro své zemědělce čerpá z evropského rozpočtu nejvíce, bude řešit tyto problémy co nejrychleji, dá se vzhledem k značně rozdílným postojům dalších členských států očekávat, že jednání o těchto otázkách přejdou i do dalšího období, kdy EU bude předsedat Česká republika. Pro tu bude rok 2008 rokem intenzivních příprav na toto předsednictví pro něž vláda vytýčila motto "Evropa bez bariér". Vláda formulovala šest priorit, které bude v rámci svého budoucího předsednictví prosazovat: Prioritou číslo jedna je oblast evropské konkurenceschopnosti, čtyř svobod - volného pohybu služeb, pracovníků, zboží a kapitálu - a konečně otevřeného obchodu se světem. Dalších pět priorit je zaměřeno do oblasti udržitelné a bezpečné energetiky, revize společné zemědělské politiky a reforma rozpočtu EU, společná zahraniční politika - zejména řešení transatlantických vztahů, západního Balkánu a východní Evropy, řešení otázek dalšího rozvoje prostoru svobody, bezpečí a práva a reforma institucí EU.

V roce 2008 vstupuje Evropská unie do druhého roku sedmiletého programového období 2007-2013. Pro naší republiku a především pro příjemce finanční pomoci z evropských fondů, kterými jsou mimo jiné i obce a města a další aktéři (neziskové organizace, podnikatelé, zemědělci), kteří rozvíjí své aktivity ve venkovském prostoru to bude rok mimořádně důležitý, protože to bude první rok, kdy budeme skutečně plnohodnotně dotace z evropských fondů čerpat. Jak byl rok 2007 rokem intenzivních příprav všech programových dokumentů a jejich projednávání a schvalování v Evropské komisi, tak bude rok 2008 rokem plné realizace celé řady rozvojových projektů v rámci příslušných Operačních programů a Programu rozvoje venkova ČR 2007-2013 (PRV).

Program rozvoje venkova ČR 2007-2013 (Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova)

Program rozvoje venkova byl prvním programem, který byl Evropskou komisí schválen již v květnu 2007 a ještě v roce 2007 se podařilo vyhlásit dvě výzvy k přijímání žádostí o dotaci. První byla zaměřena především na opatření pro zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství, diverzifikaci činností nezemědělské povahy a podporu mladých začínajících zemědělců, druhá byla určena zejména pro malé obce, jejich obnovu a rozvoj prostřednictvím podpory jejich občanského vybavení a služeb, ochranu a rozvoj kulturního dědictví venkova rozvoj venkovského podnikání cestovního ruchu. Speciální výzva byla ke konci roku 2007 vyhlášena i v rámci osy IV LEADER, kde podávaly žádosti Místní akční skupiny pro opatření Realizace místní rozvojové strategie.

Již bylo schváleno více než 800 žádostí z první výzvy a žadatelům rozděleno více než 2 miliardy Kč. Okamžitě po podepsání všech dohod zahájí příjemci realizaci přijatých projektů. Výsledky druhého kola budou vyhlášeny počátkem roku 2008, tak aby jejich realizace mohla být zahájena co nejdříve. V rámci výzvy pro osu IV LEADER, podalo žádost o dotaci celkem 102 Místních akčních skupin, výsledky budou vyhlášeny v průběhu dubna 2008. V roce 2008 proběhnou tři kola přijímání žádostí. Pro zemědělce a obce do 500 obyvatel (u vodohospodářské infrastruktury do 2000 obyvatel) venkovské podnikatele a neziskové organizace splňujících podmínky PRV je to velmi dobrá zpráva, protože rok 2008 bude pro ně již plnohodnotným obdobím, kdy budou moci žádat a dotaci a v případě splnění všech požadavků realizovat své projekty.

Operační programy (Strukturální fondy EU)

Přestože se příprava operačních programů financovaných ze strukturálních fondů EU v roce 2007 z důvodů jejich velkého počtu (celkem 24) a velmi složitého a náročného projednávání v Evropské komisi zdržela, podařilo se navzdory velmi pesimistických prognóz řady odborníků i opozičních politiků, podařilo převážnou část operačních programů schválit ještě v roce 2007. Již v listopadu 2008 byly schváleny a spuštěny OP Lidské zdroje a zaměstnanost, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost a OP Praha – Adaptabilita. Největší podíl operačních programů byl Evropskou komisí schválen v prosinci 2007: 7 Regionálních operačních programů, OP Podnikání a inovace, OP Doprava, 5 Operačních programů přeshraniční spolupráce (Polsko, Bavorsko, Sasko, Rakousko, Slovensko), OP Životní prostředí, Integrovaný operační program a OP Technická pomoc.

Zatím nebyly schváleny OP Praha Konkurenceschopnost a OP Výzkum a vývoj pro inovace, v souvislosti s kterým vznikla řada emocí a průtahy s jeho přípravou stály nakonec i křeslo zelené ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové. Pokud se ministerstvu školství po vedením nového ministra Ondřeje Lišky podaří získat schválení tohoto programu Evropskou komisí do konce března 2008, bude moci podle ujištění zástupců Evropské komise začít čerpat prostředky z tohoto programu ihned po jeho schválení.

Pro větší obce (nad 2 000 obyvatel), ale i další aktéry působící ve venkovském prostoru se tak otevírá možnost získat významnou pomoc pro zajištění realizace svých projektů zejména z Regionálních operačních programů, které byly schváleny pro všechny regiony soudržnosti (NUTS II). Některé regiony již vyhlásily první výzvy k přijímání žádostí, další jejich vyhlášení připravují v prvních měsících roku 2008. Dalším významným programem, určeným mimo jiné i pro obce a města, podnikatele a další způsobilé organizace a instituce je Operační program Životní prostředí, kde mohou získat příspěvek na realizaci projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury, ekologického vytápění, úspor energie a zlepšování stavu životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí již tři výzvy k podávání žádostí.

Programové období 2007-2013 a lehký pohled za horizont roku 2013

Jak již jsme několikrát zdůraznili, jednou ze základních podmínek úspěšného čerpání finančních prostředků z evropských fondů, je vedle vybudování a fungování fundované a pružné administrativní kapacity na příslušných Řídících orgánech, především dostatek dobrých a perfektně zajištěných projektů. Proto apelujeme na všechny, kdo se budou ucházet o dotaci z evropských fondů, aby přípravě projektů, zajištění jejich realizace jak po materiální, technické a organizační stránce, ale především z hlediska kvalitních lidských zdrojů, věnovali mimořádnou a systematickou pozornost v dostatečném předstihu před podáním vlastní žádosti. Již v době podání žádosti je nutné se zodpovědně a důkladně zabývat otázkami udržitelnosti projektů i v době, kdy přísun dotačních peněz skončí. V souvislosti s tím si musíme uvědomit skutečnost, že vývoj a rozšiřování Evropské unie bude pokračovat i v dalším období. Je časový horizont roku 2013, kdy skončí toto programové období ještě daleko ?. Ohlédneme-li se zpět, je toto období kratší než období od roku 2002, kdy jsme začínali se SAPARDEM, Phare a dalšími předvstupními programy. Je tedy vhodné se již dnes zamýšlet nad strategií našeho směřování po skončení tohoto období ? Určitě ano. Hlavním důvodem je skutečnost, že do roku 2013 se Evropská unie rozšíří o další členy, zejména z oblasti východní Evropy a možná i Turecka. Ty budou, stejně jako my a další noví členové v minulém období odebírat evropskému rozpočtu značné množství prostředků. Česká republika, bude v této době určitě již patřit k zemím s vyšším hrubým domácím produktem a stane se čistým plátcem do evropského rozpočtu. To znamená, že bude více dávat, než dostávat zpět. Zjednodušeně se dá říci, že co nám Evropská unie poskytla „navíc“ byla půjčka, která musí být v budoucnosti splacena. Mají -li se v rámci principů politiky hospodářské a sociální soudržnosti dostat všechny členské státy a jejich regiony na srovnatelnou úroveň, je to zcela logické a pochopitelné.To zavazuje současná zastupitelstva obcí a měst, ale i další příjemce dotací k velké zodpovědnosti při výběru projektů. Bylo by velmi neblahé, kdyby pro své nástupce připravili, realizací velkých a náročných projektů, přijatých na základě nedostatečné analýzy vlastních možností a zdrojů, velké a někdy až fatální problémy v budoucnosti. Udržitelnost projektu je jednou z hlavních podmínek pro poskytnutí podpory z evropských peněz. Proto je nutné, u každého projektu velmi dobře zvážit jak bude příjemce pomoci schopen zajistit jeho fungování v období, kdy se příliv peněz z EU podstatně sníží. Jedná se zejména o zajištění jeho funkce jak z hlediska vlastní náplně činností, tak z hlediska údržby, oprav, nezbytných rekonstrukcí a modernizací apod.) Závažnou otázkou je také zajištění udržitelnosti nových projektovaných pracovních míst. Obce by v této souvislosti určitě měly uvažovat o budoucí užší spolupráci se soukromým sektorem.

Rok 2008, na jehož prahu dnes stojíme, bude určitě rokem velmi náročným a bude vyžadovat soustředěné úsilí nás všech, kterým leží na srdci další osud naší země, měst a obcí, kde žijeme. Přinese, ale i řadu výzev a příležitostí, které nesmíme promarnit, ale musíme se jich zhostit, tak abychom z nich vytěžili maximum. Ujišťujeme Vás, že tato slova myslíme upřímně a že se budeme rádi s Vámi na společné práci podílet. Úplným závěrem bychom chtěli vedle finančních a ekonomických souvislostí podtrhnout i lidský rozměr naší společné práce. Za vším stojí lidé a proto bychom na ně v žádném případě neměli zapomínat. Konečně vše děláme pro sebe a zejména naše budoucí generace a "co bychom neudělali pro naše potomky".

Tak ještě jednou, ať je v novém roce 2008 zase o něco lépe než v letech minulých.

Emil Machálek

http://www.strukturalnifondy.info


Zdroj: Strukturální fondy EU, 2. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:11