Agris.cz - agrární portál

Veleba: Část chovatelů prasat skončí i letos, ale nastane obrat

3. 1. 2008 | ČTK

Část chovatelů prasat i letos skončí s podnikáním. Současná snaha ministra Petra Gandaloviče motivovat české zemědělce k investování do chovů a zlepšení infrastruktury přinese zlepšení, ale přišla pozdě. Ve střednědobém horizontu však spolu s přibližně dvacetiprocentním růstem ceny vepřového přispěje k obratu, uvedl dnes v rozhovoru pro ČTK prezident Agrární komory ČR (AK) Jan Veleba.

"Během tří až pěti let se pokles zastaví a bude tady nesporně i prostor pro obnovení výroby," řekl Veleba. "Chovatelé prasat budou končit i letos, mnoha podnikům to (podpora investic) již nepomůže, protože mají tak vážné finanční problémy, že si již nemohou dovolit investovat a nikdo jim již nepůjčí," dodal. V posledních letech skončila podle údajů AK každoročně s podnikáním přibližně desetina chovatelů prasat.

"Je důležitější řešit příčiny nekonkurenceschopnosti na trhu, investovat do lepších technologií a do lepšího zdravotního stavu prasat," řekl již dříve ministr Gandalovič. MZe upřednostnilo chovatele prasat v programu modernizace zemědělských podniků. Peníze z evropských fondů by měly postupně vést k vyřešení problémů českých zemědělců a zvýšit jejich konkurenceschopnost v EU, uvedl dnes ministr.

Pozitivní důsledky bude mít pro chovatele očekávaný růst odbytových cen prasat, který způsobí nedostatečná nabídka masa na evropském trhu. V Česku letos podle Veleby mohou ceny vepřového po dlouhodobé stagnaci stoupnout až o pětinu.

K růstu odbytu tuzemských zemědělců by měl podle Veleby stát přispět podporou prodeje kvalitních tuzemských potravin. "Sice nelze přímo propagovat konzumaci českých výrobků, ale lze zvolit podobný způsob jako v Německu, kde je certifikace kvality potravin nastavena tak, aby vyhovovala domácím výrobkům," řekl Veleba. "Zatím se nenašlo ani 200 milionů na Klasu," dodal.

Preference tuzemských výrobků státem je v rozporu s principem jednotného trhu v rámci EU a ostatní členské státy by to mohly napadnout, uvedl Gandalovič. "U značky Klasa jsme rádi, když vyhraje domácí producent. Všechny potraviny, které v roce 2007 získaly titul Klasa, pocházejí od národních výrobců," dodal.

Program podpory prodeje kvalitních potravin Klasa bude podle ministra fungovat i letos. "Chybějící finanční prostředky bude ministerstvo financí pro náš resort uvolňovat postupně, tak jak se bude vyvíjet státní rozpočet," řekl Gandalovič. "Je to samozřejmě vázáno na vývoj státního rozpočtu," doplnil.

Problémy loni postihly chovatele prasat v celé EU, především kvůli prudkému růstu cen krmiv. Čeští producenti vepřového kvůli krizi v odvětví nedávno demonstrovali před ministerstvem zemědělství a požadovali od Gandaloviče neúspěšně dotace ve výši miliardy korun.

Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Počet chovaných zvířat se v posledních sedmi letech snížil o 870.000 na 2,816.200 kusů. S poklesem soběstačnosti ČR ve výrobě vepřového stoupá i schodek zahraničního obchodu, který podle údajů AK loni poprvé přesáhl šest miliard korun. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:13