Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 3.1. 2008

4. 1. 2008 | Agris

Madeta uzavře dva závody

Největší česká mlékárna, společnost Madeta, uzavře své provozy v Českých Budějovicích a Strakonicích. Reaguje tak krok mlékařského a hospodářského družstva Jih, které firmě vypovědělo koncem prosince veškeré dodávky mléka. Většinu zaměstnanců z těchto závodů chce Madeta převést do jiných provozů, o práci by tak nemělo přijít více než 200 lidí. Ve svém večerním zpravodajství to včera uvedla Česká televize."Dostali jsme písemnou výpověď z dodávky mléka od družstva Jih," potvrdil generální ředitel Madety Milan Teplý.

Legendární sekt Bohemia je bez alkoholu. Schválně

Oslavit příchod nového roku pár sklenkami perlivé "Bohemky", sednout do auta a jet bez obav domů? Před pár lety ještě nesmysl. V tomto roce se historie láme. Od poloviny prosince je v obchodech k dostání vůbec první domácí dealkoholizovaný sekt - samozřejmě Bohemia. "První zájem o tuto novinku je až překvapivě vysoký," neskrývá radost obchodní ředitel Bohemia Sektu Petr Černý. Sektu "bez alkoholu" vyrobili ve Starém Plzenci pro začátek dvacet tisíc lahví. Pro specializované obchody to není úplný převrat, sekty bez alkoholu už nějaký čas na trhu nabízí několik zahraničních firem.

Biopotraviny: Za českým sortimentem do specializovaných prodejen, za nižší cenou do řetězců

3.1. 2008, Praha: Širší sortiment a více českých biopotravin naleznete ve specializovaných bioprodejnách, méně peněz za bioprodukty utratíte v obchodních řetězcích. Dokazují to výsledky srovnávacího průzkumu, který provedla PRO-BIO Liga v pražských prodejnách. Z výsledků srovnávacího testu, který porovnával nabídku biopotravin v osmi obchodních řetězcích a dvou specializovaných prodejnách biopotravin a konvenčních potravin, byly zjištěny následující závěry:

Úspěšný rok zemědělství: díky poptávce z Číny a trhu s biopalivy

České zemědělství má za sebou úspěšný rok. Jeho výnosy dosáhly desetiprocentního nárůstu oproti roku 2006 a pravděpodobně bude o jeho produkty zájem i v budoucnosti. Odborníci dokonce mluví o renesanci evropského zemědělství. Podle Mezinárodní rady pro obilí činila celková světová úroda obilovin na světě 1,66 miliardy tun. To je o 89 milionů více než loni, kdy byla sklizeň rovněž vysoká. Zákazníci se však nemají proč radovat. Ceny potravin i nadále porostou. Na vině je vysoká poptávka z Číny a problematická politika biopaliv.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 4. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 08:34