Agris.cz - agrární portál

SVS ČR opět počítá s řadou kontrolních misí orgánů EU

4. 1. 2008 | vetweb.cz

Jde především o DG SANCO (Generální ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele, popřípadě jeho součást Food and Veterinary Office – Potravinový a veterinární úřad se sídlem v Dublinu), jehož inspektoři navštěvují všechny členské země a prověřují systém veterinárních kontrol, systém dozoru při obchodování apod. Dosud všechny mise v ČR konstatovaly, že systém našeho veterinárního dozoru je plně funkční a nikdy inspektoři neshledali žádné závady, které by mohly být příčinou pro přijetí nějakých opatření.

Na rok 2008 jsou plánovány čtyři mise. První, v posledním lednovém týdnu, se bude týkat vyhodnocení dovozních a popřípadě tranzitních kontrol a stanovišť hraniční kontroly. Tj. kontrola především na jediné naší pohraniční veterinární stanici na letišti v Praze Ruzyni. Další avizovaná mise by měla následovat počátkem února a měla by postihnout kontroly v oblasti hygieny potravin, ale nebude se zcela týkat státního veterinárního dozoru. Termín mise na kontrolu nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zatím nebyl přesně stanoven. Vedlejšími živočišnými produkty se rozumí především odpady a popřípadě suroviny pro další technické, nikoli potravinářské zpracování. Z roku 2007 byla odložena mise, která by měla prověřit opatření směřující k likvidaci salmonel v chovech hospodářských zvířat. Ani v tomto případě nebyl termín zatím přesně stanoven, zdá se, že nejdříve s ní lze počítat až po květnu. Je pravděpodobné, že naši republiku navštíví do konce roku 2008 ještě několik dalších misí.

Kromě misí z EU (DG SANCO) však naši republiku zřejmě navštíví mise z USA s cílem ověřit u provozů, které mají zájem vyvážet do Spojených států, zda splňují americké standardy. S touto počítáme zřejmě v září. Dále pak je pravděpodobné, že obdobně navštíví některé zpracovatelské závody v ČR i inspektoři z Ruské federace. Ani jedna ze zmíněných misí zde nebyla poprvé, není to tedy žádnou novinkou a jak pracovníci státního veterinárního dozoru, tak zástupci zpracovatelských závodů jsou připraveni.

S kontrolami je spojena obsáhlá administrativa a právě na tom, zda obstojíme před inspektory EU záleží, jak budou moci naši případní vývozci uspět na intrakomunitárním trhu. Dosud jsme uspěli vždy.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: vetweb.cz, 4. 1. 2008





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 10:26